Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien, soms met onweer.

09 september 2013 door Jannes Wiersema

38Inmiddels bevindt het hele land zich in de polaire lucht. Een hoogtelaag ligt boven de Britse Eilanden en beweegt naar de Noordzee. Een hoogtetrog aan de zuidwestflank van dit laag trekt vannacht en in de ochtend over het land heen.Met het overtrekken van deze trog trekt een gebied van T500=-26 over het westen en noorden. Een laag wat nu ten zuiden van Ierland ligt, trekt op maandag via het Kanaal en Noord Frankrijk naar Duitsland In de nacht naar dinsdag komt het bovenlucht laag boven ons land aan. T500 dan -26 graden. Een volgende trog aan de zuidkant van dit hoogtelaag zorgt dan opnieuw voor intensivering van de buienactiviteit. Overdag op dinsdag buiigheid onder het hoogtelaag. Aan de noordkant van het bovenluchtlaag ontstaat dinsdagnacht een laag bij de Noorse kust vanuit het frontale systeem wat nu boven Duitsland ligt, met een randstoring die cyclonaal over de Noordzee trekt en in de nacht naar woensdag bij ons land in de buurt komt.

Het is wisselend bewolkt langs en verspreid over het land komen er enkele buien voor. In de loop van de ochtend zal de buienactiviteit toenemen. Bij de buien komt plaatselijk ook hagel en onweer voor, de kans daarop is het grootst in het westen en noorden. De middagtemperatuur ligt rond 17 à 18 graden. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar het westen. In de avond valt de wind nagenoeg weg.

In de nacht naar dinsdag is er veel bewolking en komen er enkele buien voor, onweer is ook dan mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 12 graden in het zuiden tot plaatselijk 8 graden in langdurige opklaringen. Er staat een zwakke variabele wind, maar in de loop van de nacht komt er langs de westkust een matige noordwestenwind te staan.

Dinsdag overdag is het wisselend bewolkt en vallen er enkele buien, daarbij is er nog steeds kans op onweer. De temperatuur komt in de middag niet veel hoger uit dan 16 graden. De wind wordt overdag overal west tot noordwest en is matig. In het zuidwestelijk kustgebied neemt de wind in de middag mogelijk toe naar (vrij) krachtig.

Een hoogtelaag, wat dinsdag boven ons land ligt, houdt ook woensdag nog invloed op ons weer. Daarna wordt het een aantal dagen rustiger, dankzij een hoogterug, die langzaam passeert. Na het weekend passeert er dan een nieuwe 500 hPa trog. Dit alles zorgt ervoor dat we in eerste instantie te maken hebben met een convectief weertype. Vanaf donderdag komen we onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog en nemen de neerslagkansen af. Na het weekend passeert dan het frontaal systeem, behorend bij een IJslands laag. Dit alles zorgt de gehele periode voor een stroming uit westelijke richtingen, waar door de temperaturen rond of onder normaal liggen.

Vooruitzichten

Op woensdag is er een grote buienkans. Daarna nemen de neerslagkansen wat af, maar houden we een licht wisselvallig weertype. De temperaturen liggen rond of iets onder de normale waarden.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 16 september tot en met maandag 23 september

Grote kans op een aanhoudend koel weertype, waarbij de neerslagkansen elke dag rond de 50% liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn