Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien,met hagel en mogelijk een klap onweer in het NO

02 november 2016 door Jannes Wiersema

38Een laag bij de Oostzee trekt langzaam oostwaarts en wordt in de nacht naar donderdag boven de Baltische Staten verwacht. Het bijbehorende koufront ligt inmiddels over midden Duitsland en noord-Frankrijk. Ons land bevindt zich in de maritiem polaire lucht en daarbij een stevige noordwestelijke stroming. Een hoogtetrog boven de Noordzee trekt aan het einde van deze nacht over het noordoosten van ons land richting Duitsland. Vanavond schamp een volgende hoogtetrog het noordoosten van ons land. In de nacht naar donderdag nadert vanuit het westen een hoogterug die donderdag overdag geleidelijk voor enige stabilisatie zorgt.

Modellen komen goed overeen. Achter het koufront laten alle modellen de vorming van buien zien en de diepere onstabiliteit, met name nabij de passerende hoogtetrog deze vroege woensdagochtend. Verder geeft Harmonie36 nog steeds de sterkste windstoten en is daarmee waarschijnlijk net wat te hoog. Harmonie38 lijkt een beter beeld te geven met in de Duitse bocht af en toe uitschieters tot rond de 80 km/uur.

Het is wisselend bewolkt en er trekken buien over het land met hagel en mogelijk een klap onweer in het Noordoosten. De temperatuur loopt langzaam op tot maximaal 11°C. De noordwestelijke wind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig en in het Waddengebied eerst af en toe hard met daarbij kans op zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur.

Vannacht blijven er met name in de kustprovincies enkele buien mogelijk. Verder landinwaarts is het meest droog en zijn er opklaringen. Zeer lokaal is een mistbank mogelijk. De minimumtemperatuur ligt tussen 9°C aan zee en 4°C in het binnenland. De wind wordt zwak en westelijk boven land, aan zee is de wind matig tot vrij krachtig en komt uit het noordwesten.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt en trekt er af en toe een bui over. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C, de zuidwestenwind is meest matig.

We hebben aanvankelijk te maken met een richting Europa uitbreidende Atlantische hoogterug. Boven onze omgeving wordt hiermee in een westelijke stroming polaire lucht aangevoerd. In het weekeinde zakt een hoogtelaag uit over onze omgeving. Aan de grond zien we dan een lagedrukgebied bij de Baltische staten en een depressie boven het noorden van de Middellandse Zee. Beide depressies trekken in de eerste helft van de nieuwe week noordoostwaarts weg, terwijl een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied zich over Spanje noordoostwaarts uitbreidt, terwijl ons land in een westelijke aanvoer nog te maken heeft met frontale storingen.

Vooruitzichten

Aanvankelijk nog enkele buien, vanaf zondag meest droog, Er is weinig ruimte voor de zon. Het wordt geleidelijk ook wat kouder. In de nieuwe week komt de temperatuur ’s nachts landinwaarts iets onder het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 09 november tot en met woensdag 16 november

Waarschijnlijk is het enigszins wisselvallig. De temperatuur ligt aanvankelijk iets onder de normale waarde, landinwaarts is er kans op lichte vorst gedurende de nacht. Tegen het weekeinde gaat de temperatuur waarschijnlijk richting de normaal en neemt ook de kans op vorst in de nacht af..

Gedurende een week is de onzekerheid van de verwachting klein gezien de smalle bandbreedte van alle pluim verwachtingselementen. Daarna, gedurende de EPS periode, is het vooral de onzekerheid in de windrichting die bepalend is voor het gedrag van de temperatuur. Die onzekerheid vertaalt zich in een brede temperatuurpluim. De trend gedurende de MD-periode is echter duidelijk neerwaarts. In de nieuwe week dus een brede temperatuurpluim met daarin een significant aantal leden met een nachttemperatuur iets onder het vriespunt. De kansen op vorst gedurende de nacht nemen daarmee toe naar ongeveer 30-40% landinwaarts (staafdiagrammen). In een stralingsnacht is het heel reëel dat het dan tot vorst komt. Dit levert vanaf maandag een kans op (condensatie/bevriezing-) gladheid op stalen bruggen.

Temperatuur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn