Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Enkele regen- en onweersbuien.

02 maart 2016 door Jannes Wiersema

37Op de zuidoostflank van een complex lagedrukgebied noord van Schotland, is de stroming boven ons aandachtsgebied zuidwest. Gedurende de vroege ochtend trekt een koufront naar Duitsland weg, Erachter stroomt er polaire lucht over het aandachtsgebied uit. Temperatuur op 500 hPa gaat naar -38 graden vanmiddag. In de polaire lucht bevinden zich een trog en delen van een ingedraaide occlusie. De trog passeert vanmiddag en de ingedraaide occlusie vanavond en donderdagnacht. In de nacht naar donderdag lijkt daarmee samenhangend een buienstoring over het zuidwesten en zuiden van het land te trekken. Er kunnen zich daarbij mengvormen van winterse neerslag voordoen.

Eenduidig is de vanmiddag passerende trog. In de eerste modelstappen is de timing gelijk tussen de drie modellen en met de neerslag in het radarbeeld, daarna begint er een timingsverschil van uiteindelijk drie uur te ontstaan (Har om 12z op de westkust, andere modellen om 15z). We volgen het Harmonie model. Verder geven de modellen ook donderdag een sterke indicatie voor trogvormig en secundaire lagedrukkernen. De exacte positie van de systemen varieert sterk tussen modellen en in de opeenvolgende runs. We zullen op dit moment de onzekerheid in positie moeten accepteren als initiële onzekerheid. Aandachtspunt is zeker de buienstoring donderdagnacht, ook daarin een wat verschillende positionering. Deze zou met name in het zuidoosten voor (natte) sneeuw kunnen zorgen. Positie en sneeuwkans erg afhankelijk van de koers van het laag.

Nu en dan schijnt vandaag de zon, maar vooral vanmiddag zijn er ook enkele buien, ze kunnen vergezeld gaan van onweer, korrelhagel en windstoten. De temperatuur ligt rond 7 of 8 graden. De wind blijft meest zuidwestelijk en is matig of vrij krachtig, langs de westkust krachtig en later vandaag mogelijk enige tijd hard. Vanavond sterven de buien uit en neemt de wind in kracht af. De temperatuur daalt vanavond vrij snel naar een graad of 2.

Waarschuwing land 0 new

Vannacht is het overwegend bewolkt en aanvankelijk meest droog, lokaal kan er een mistbank ontstaan. De tweede helft van de nacht kan het vooral in de zuidelijke helft van het land nu en dan regenen. De neerslag kan in het zuidoosten vergezeld gaan van natte sneeuw, in de Limburgse heuvels mogelijk ook wat droge sneeuw. De temperatuur loopt uiteen van dichtbij het vriespunt in het noordoosten tot enkele graden erboven in het zuiden van het land. De wind is zwak tot matig en komt uit een zuidwestelijke richting.

Donderdagochtend is het nog bewolkt met hier en daar een winterse bui. In de namiddag wordt het nagenoeg overal droog en kan de zon tevoorschijn komen. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 6. De wind wordt tijdelijk zwak en veranderlijk, later noordwest en matig.

Er staat een strakke west- tot noordwestelijke bovenstroming met aanvoer van polaire lucht. Vanaf donderdag begint de stroming sterk te meanderen. Vrijdag passeert een depressie, waarvan het hoogtelaag zich tot maandag in onze directe omgeving, of iets oost van ons land blijft ophouden. Er liggen in het grondpatroon dit weekeinde diverse kernen boven centraal Europa. Pas aan het einde van de MD periode nadert er een hoogterug van uit het westen, die gedurende de EPS periode langzaam passeert..

Vooruitzichten

Wisselvallig met af en toe zon en geregeld regen of enkele winterse buien. Vooral vrijdag is er kans op winterse neerslag. In het algemeen is het aan de te koele kant met gedurende de nacht en vroege ochtend ook vaak lichte vorst.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 09 maart tot en met woensdag 16 maart

Waarschijnlijk een meest droog weertype met temperaturen oplopend naar de normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Gedurende deze MD verwachtingsperiode laten alle leden een sterk wisselvallig weerbeeld zien. In alle clusters leden zien we ook dit komend weekeinde de grootschalige hoogtetrog boven het continent, wel met wat kleine positieverschillen. Soms zien we de sneeuwfractie gedurende deze MD-verwachtingsperiode wat groter worden, vooral vrijdag een significant. De temperatuur vertoont een sterke dagelijkse gang, overdag zo’n 5 tot 7 graden en ’s nachts een paar graden vorst. In de EPS-periode lijkt het wisselvallige weertype snel af te nemen onder invloed van een naderende en langzaam passerende Atlantische rug van hogedruk.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn