Wednesday 24 April
Weerman Jannes Wiersema

Enkele (winterse) buien

06 december 2012 door Jannes Wiersema

De afgelopen nacht trokken sneeuwbuien over ons land waardoor de dag plaatselijk met een witte wereld is begonnen. De meeste sneeuw is gevallen in het noordoosten van het land. In het Drentse Bovensmilde viel zelfs een laag van 10 cm en in Wijster 6,5 cm (bron: Ed Aldus). Boven de sneeuw koelde het ook bij weinig wind sterk af met vanochtend in Marknesse matige vorst met een (voorlopig) minimum van -6,6°C en in Deelen en Heino -5,3°C. Aan de grond zakte het kwik in Deelen naar -9,2°C.

Winterse buien trekken over ons land. Verder liggen de temperaturen, met uitzondering van het westen, enkele graden onder nul. Door deze winterse omstandigheden kan het op veel plaatsen glad zijn. De west- tot noordwestenwind is boven land overwegend matig, in de kustgebieden matig tot vrij krachtig en vlak aan zee eerst nog krachtig tot hard.

Overdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en komen er nog steeds enkele winterse buien voor. De meeste in de kustprovincies. In de loop van de middag en avond neemt de bewolking verder toe. Bij een overwegend matige westenwind lopen de maxima uiteen van 2 graden in het oosten van het land tot 5 graden langs de westkust. De wind draait in de loop van de avond naar zuid en gaat aan de westkust toenemen naar krachtig, 6.

Zaterdag komen we onder invloed van een uitloper van hoge druk boven Ierland. Met een zwakke aanlandige wind kan het kwik in de kuststroken tot boven nul oplopen, maar landinwaarts blijft het licht vriezen. In combinatie met het sneeuwdek dus een prachtige winterdag!

Zondagnacht alleen nog in het zuiden en oosten lichte tot matige vorst, elders boven nul door een aanlandige wind en toenemende bewolking, behorend bij een laag boven Zuid-Noorwegen. Zondag overdag winterse buien (vooral in het noorden) bij enkele graden boven nul.

Begin volgende week zien we een uitbreiding van een Russisch hoog, onder invloed van warme bovenluchten die noordwaarts komen in Oost-Europa. Tegelijkertijd is er ook sprake van warmte-advectie op de oceaan, waardoor ook daar de hogedruk zich noordwaarts uitbreidt en uiteindelijk een fusie aangaat met de Russische hogedruk via Scandinavie. Met een oostenwind wordt wederom koude lucht aangevoerd en lijken we een winterse periode in te duiken met af en toe wat sneeuw. Overdag vriest het licht en ’s nachts matig tot (bij een sneeuwdek) streng.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn