Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Enkele winterse buien en eerst plaatselijk glad.

25 februari 2016 door Jannes Wiersema

Wisselende bewolkt kans op een buiEen lagedrukgebied ligt boven Scandinavië en dat resulteert in een noordwestelijke stroming met polaire lucht naar het aandachtsgebied. Boven Zwitserland is eveneens een lagedrukgebied aanwezig terwijl de luchtdruk hoog is west van de Britse Eilanden en het zuidoosten van Europa. In de noordwestelijke stroming trekken enkele zwakke troggen mee. Een eerste zwakke trog, nu boven het noordelijk kustgebied, trekt deactiverend zuidoostwaarts. De andere ligt bij de Noorse zuidkust en schampt in de loop van de middag het noordoosten. Een rug boven Ierland beweegt langzaam oostwaarts en bereikt vrijdagochtend zuidoost-noordwest georiënteerd het zuidwesten van de FIR. Vrijdagavond passeert de rug Nieuw-Beerta.

Harmonie berekent uit de buien lokaal een sneeuwdek van meer dan 5 mm waterequivalent. De overige modellen doen dit minder. Het blijft opvallend dat een gevallen sneeuwdek in Harmonie en EC niet of nauwelijks wegsmelt bij temperaturen die overdag buiten buien rond 6 graden uitkomen. Het Hirlamscenario lijkt toch het meest aannemelijk. Het kan best lokaal even wit worden, maar overdag smelt dat weer weg. Vannacht liet Harmonie in het oosten op uitgebreide schaal mist ontstaan. Haratu gaf slechts lokaal mist in het (zuid)oosten. Dat laatste is uitgekomen. In de nacht naar vrijdag zijn de mistkansen iets groter, maar ook dan lijkt het gematigder Haratuscenario een stuk realistischer.

Vandaag hebben we te maken met een afwisseling van zon en stapelwolken. Vanochtend komen er vooral in de noordwestelijke helft winterse buien voor, vanmiddag ook elders. De maximumtemperatuur ligt rond 6 graden. Vanochtend kan het lokaal glad zijn door bevriezing of winterse neerslag. De west- tot noordwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. Vanochtend is de wind landinwaarts eerst nog zuidwest en zwak.

In de nacht naar vrijdag zijn er brede opklaringen, maar ook enkele wolkenvelden. In de kustprovincies komt nog een enkele (winterse) bui voor. Opnieuw kunnen er mistbanken ontstaan en het vriest in het algemeen licht. Boven land wordt de wind zwak uit zuidwest, aan de kust staat een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest.

Vrijdagochtend lossen de mistbanken op en schijnt hier en daar de zon, maar de bewolking lijkt te overheersen. Alleen in de kustgebieden kan nog een enkele (winterse) bui voorkomen, verder blijft het droog. De maxima liggen rond 5 graden. In de loop van de dag draait de zwakke tot matige wind langzaam van zuidwest naar zuid tot zuidoost.

Een laag boven de Golf van Biskaje koerst via het Middellandse Zeegebied naar Rusland. Hierdoor krijgt het aandachtsgebied tijdelijk te maken met een uitloper van het Azorenhoog. Na het komende weekeinde vervliegt de invloed hiervan en vuurt een golvende straalstroom op onze breedte van tijd tot tijd storingen af naar West-Europa.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zonnige perioden, droog en temperaturen iets onder normaal. ’s Nachts lichte vorst. Vanaf dinsdag overgang naar een wisselvallig weertype met geregeld regen (mogelijk eerst nog (natte) sneeuw en langzaam oplopende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 03 maart tot en met donderdag 10 maart

Wisselvallig en temperaturen rond of iets onder normaal.

Tot en met maandag is er sprake van een smal ensemble. Daarna waaiert de temperatuurpluim veel meer uit, wat terug te voeren valt op fase/amplitude van de Rossbygolf. Koudere oplossingen volgen vooral uit noordwestelijke stromingen en niet zo zeer uit een winters drukpatroon met continentale aanvoer. Het wisselvallige regime blijft dan ook in het overgrote deel van het ensemble aanwezig.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn