Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Enkele winterse buien, lokaal een mistbank

09 februari 2013 door Jannes Wiersema

We bevinden ons vandaag in een zadelgebied met weinig of geen drukgradiƫnt. Een ontwikkelende depressiekern zakt komende nacht en morgen via Ierland af naar Frankrijk en blijft ten zuiden van onze omgeving. Het warmfront van deze depressie bereikt morgenavond onze kust, snel gevolgd door het koufront. Maandag, dinsdag en woensdag ligt er een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ en trekt de depressie verder oostwaarts over Zuid-Europa. Er stroomt dan vrij koude continentale lucht naar onze omgeving. Vanaf donderdag wordt het opnieuw wisselvalliger.

In afgelopen nacht is het bij helder weer lokaal tot matige vorst gekomen. Deelen was met
-7,1 tot de klok van 7 uur de koudste KNMI post.

Het is wisselend bewolkt en vooral in de westelijke helft van het land valt een enkele winterse bui. Lokaal komen er mistbanken voor, die in het midden van het land verkeersbelemmerend kunnen zijn. Het vriest licht tot matig met temperaturen tussen de -2 en -6 graden. Lokaal is het dan ook glad door sneeuw(-resten) of bevriezing van natte weggedeelten. De wind waait uit richtingen tussen west en noord en is zwak tot matig.

Overdag zijn er perioden met zon. In het westen van het land is er nog steeds kans op een winterse bui. De middagtemperatuur wordt ongeveer plus 2 graden. Er staat een zwakke wind uit een meest noordwestelijke richting. In de loop van de avond trekt de wind iets aan.

In de nacht naar zondag is het, met uitzondering van de westkust, vrijwel droog. De bewolking neemt verder toe. Hetzelfde geldt voor de wind die draait naar zuid en wordt matig boven land en vrij krachtig langs de kust en op het IJsselmeer. Het komt in het binnenland meest tot lichte of matige vorst.

Zondag overdag zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. De middagtemperatuur wordt ongeveer plus 1 graad. De wind draait naar het zuidoosten en neemt in de middag toe tot matig of vrij krachtig, rond kracht 4 en aan de kust krachtig, 6.

Maandag valt er nog een enkele winterse bui, breekt de zon ook af en toe door en is de poging het licht winterse weer in ons land te verdrijven mislukt. Het wordt rond 2 graden bij nog altijd een stevige wind uit het zuidoosten. In de nacht opklaringen en -2/-5 graden.

Dinsdag tot en met donderdag zien we dat het Russisch/Scandinavische hogedrukgebied een fusie aangaat met de ‘Azoor.’De langgerekte gordel van hogedruk houdt storingen vanaf de oceaan op afstand maar vormt geen trekpaard voor kou uit het verre noordoosten. Het blijft dan ook licht winters met wel een toenemende kans op zon en de meeste buien verdwijnen, hoewel er dinsdag nog wel een winterse bui kan voorkomen. Overdag is het net iets boven nul en in de nachten vriest het licht, soms (lokaal) matig.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn