Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Enkele (winterse) buien

05 december 2012 door Jannes Wiersema

Op deze Sinterklaasdag wordt met een noordwestelijke stroming steeds koudere lucht van Arctische oorsprong aangevoerd zodat de kans op (natte) sneeuwbuien fors zal toenemen. Komende nacht is de temperatuur op 850 hPa (1500 meter) gedaald naar -9° à -10°C. Een klein maar venijnig lagedrukgebiedje ten zuiden van Noorwegen trekt naar het zuiden en ligt vanavond boven de Duitse Bocht. Het systeem gaat voor veel wind zorgen! De bijbehorende trog trekt eind van de middag en vanavond over ons land naar het zuidoosten.

Er vallen enkele buien, in het noorden met een winters karakter. Deze winterse buien komen vandaag geleidelijk steeds verder landinwaarts. Lokaal is er nog enkele opklaringen en daar kan een mistbank ontstaan. De eerste uren kan het plaatselijk nog glad worden door bevriezing van natte weggedeelten, later door sneeuwval. In de namiddag en avond trekt van het noordwesten uit een gebied met actievere buien over het land. Vooral in het noordoosten van het land kan zich dan een sneeuwdek vormen van enkele cm’s. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2 graden in het oosten van het land tot 5 graden vlak aan zee. De noordwestelijke wind draait in de loop van de middag naar zuidwest en is boven land overwegend matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. Later in de middag en avond draait de wind naar noordwest en neemt vooral langs de kust sterk toe naar hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft. In het kustgebied kunnen dan zware windstoten voorkomen tot ca. 85 km/uur.

In de nacht naar donderdag komen vooral in het kustgebied nog enkele winterse buien voor, meer landinwaarts komen ook opklaringen voor. Met uitzondering van een smalle kuststrook gaat het overal licht vriezen, tot plaatselijk -3 in het oosten en zuidoosten van het land. De west tot noordwestenwind is boven land overwegend matig, in de kustgebieden matig tot vrij krachtig en vlak aan zee krachtig tot hard.

Het weer de komende dagen
Vrijdag sneeuw, daarna wisselvallig en (vrij) koud

Donderdag overdag wisselen de zon en wolkenvelden elkaar af en valt er af en toe een winterse bui. Bij een overwegend matig westenwind lopen de maxima uiteen van 2 graden in het oosten van het land tot 5 graden langs de westkust. In de middag neemt de bewolking toe en later in de avond gaat het in het westen af en toe regenen.

In de nacht naar vrijdag zal de wind in dit scenario draaien naar het zuiden en flink gaan toenemen. Bovendien neemt de kans op neerslag steeds verder toe en dat zal in veel gebieden, helemaal in het noorden en midden van het land als sneeuw vallen bij kwikstanden rond het vriespunt. Vrijdag overdag valt er eveneens bij perioden neerslag, waarbij de kans op sneeuw vooral voor het noorden en midden van het land aanwezig is en het kwik daar mogelijk de hele dag rond nul blijft hangen. Het zuiden is gevoeliger voor een zuidwestenwind met daardoor hogere temperaturen en regen. Mocht de storing noordelijker trekken, niet het meest waarschijnlijke, maar ook geen ondenkbare oplossing dat zullen de temperaturen in het hele land hoger uitpakken met af en toe regen/natte sneeuw. Een winterse surprise hangt evenwel op de loer. In de nacht klaart het op en gaat het vriezen: -2/-4 graden. Een vervelend scenario voor de buitensporten die zaterdag wellicht met afgelastingen te maken zullen krijgen.

Zaterdag is het vrij rustig met nu en dan zon en een winterse bui bij 2 graden. Koud en een beetje winters. In de nacht kan het landinwaarts nog altijd enkele graden vriezen waarbij matige vorst in het oosten tot de mogelijkheden behoort. Zondag passeert een storing met wolken en wat regen. De temperatuur loopt iets op. Volgens de lange termijn rekenbreinen worden na het wegtrekken van deze storing de winterse registers rond dinsdag opengetrokken en wordt er kou op transport gezet vanuit Scandinavië richting de lage landen. Een hogedrukgebied dat aldaar tot ontwikkeling komt zou het kunststukje moeten ‘flikken’. Deze dagen staan dan ook in het teken van spanning, onzekerheid maar vooral ook…hoop!

CURAÇAO BIBBERT: 20,6°
Het tropische eiland Curaçao heeft afgelopen weekend de koudste nacht sinds mensenheugenis beleefd. Op luchthaven Hato daalde het kwik in de vroege ochtend tot 20,6 graden Celsius. Boven nul.

Het vorige bibberrecord op het Antilliaanse eiland lag op 21,1 graad. Lager dan 20,6 graden heeft de meteorologische dienst nog nooit gemeten. Het wegvallen van de passaatwind, die normaal altijd over het eiland blaast, zou de oorzaak zijn, zegt de lokale meteoroloog Andy Luciano.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn