Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Enkele wolkenvelden, ook nu en dan zon en meest droog.

22 juli 2015 door Jannes Wiersema

30Een zwak golvend koufront ligt in een westzuidwest – oostnoordoost geori├źnteerde positie net ten zuidoosten van ons land, het “sleept” en vormt de scheiding van de erg warme lucht met de ietwat koelere polaire lucht boven ons land. Ons land momenteel nog in een zuidwestelijke stroming met droge maritieme lucht. Stroomopwaarts naderen een aantal zwakke occlusies, die zich vooral manifesteren als inactieve wolkenbanden. De meest oostelijke passeert vandaag van west naar oost, gevolgd door een zwakke rug. Vanavond laat en in de nacht naar donderdag trekt de volgende occlusie over ons land. De inlopende hoogtetrog zorgt ervoor dat dit systeem in activiteit toeneemt. Achter deze occlusie bouwt zich donderdag weer een zwakke relatieve rug op.

Zon en wolken wisselen elkaar vandaag af. Het blijft vrijwel overal droog, maar in Brabant en Limburg kan er de eerste ochtenduren wat lichte regen vallen. De maximumtemperatuur ligt tussen 21 graden vlak aan zee en lokaal 25 graden in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind blijft matig van kracht, 3 of 4 Bft.

Komende nacht is er tamelijk veel bewolking en valt er hier en daar wat regen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 15 graden. De wind draait van zuidwest naar west tot noordwest en is zwak tot matig, aan zee soms (vrij) krachtig.

Donderdagochtend trekt de regen naar het oosten weg, van het westen uit gaat de bewolking breken. In de middag is het droog en schijnt geregeld de zon. De middagtemperatuur ligt rond 21 graden. De westelijke wind is zwak tot matig.

Tussen een hoogtelaag zuid van IJsland en een hoogterug boven het Middellandse Zeegebied staat in onze omgeving een licht meanderende zonale stroming. Het hoogtelaag verplaatst zich de tweede helft van de week geleidelijk richting Scandinavie. In de stroming lopen zwakke troggen en ruggen mee over onze omgeving. Passerende storingen zijn deze week doorgaans dermate zwak dat het goeddeels droog blijft. Het polaire front ligt in aanvang vrijwel stationair net zuid van de 50e breedtegraad tot stilstand. Nog steeds zijn vanaf het komende weekeinde de oplossingen het niet geheel met elkaar eens. Zaterdag passeert wel eensluidend in vrijwel alle clusters een hoogtetrog, ook de operationele run houdt het nu niet meer droog. Hoewel ook de oper in het grondpatroon nog een Atlantische hogedrukuitloper over onze omgeving geeft, is er ook een significant deel van de oplossingen (16 stuks) die een actief lagedrukgebied vanaf de oceaan over Bretagne in de richting van ons land laat trekken. Verderop in de tijd gaat onder invloed van een depressie, die over de Noordzee naar Scandinavie trekt, de meeste leden van het ensemble de tweede helft van de volgende week naar een sterkere meandering in het hoogtepatroon. Aan het einde van de EPS periode lijkt een hogedrukuitloper vanaf de oceaan zich in onze richting op te bouwen.

Vooruitzichten

Wisselvallig met op de meeste dagen kans op wat regen of enkele buien. De middagtemperatuur ligt rond de 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 29 juli tot en met woensdag 05 augustus

Grote kans dat het wisselvallige en te koele weer eerst nog aanhoudt. Later in de periode lijkt het droger te kunnen worden en gaat ook de temperatuur omhoog.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn