Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Enkle bui,tegen de avond regen.

19 september 2013 door Jannes Wiersema
In de middag een bui.

.

Met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Een rug van hoge druk  boven Engeland ligt rond het middaguur boven ons land en trekt verder richting Duitsland. Een klein lagedrukgebied  nog ten noordwesten van Ierland ligt rond middernacht net ten noorden van de Wadden en rond morgenmiddag sterk opgevuld boven het noorden van Duitsland. Achter dit laag bouwt zich morgen boven ons land een rug van hoge druk op.

De dag begint met nog wat zon en in het oosten nog een buitje. In de loop van de ochtend neemt de bewolking toe en tegen de avond gaat het vanuit het westen regenen. De middagtemperatuur wordt zo’n 15 graden. De zuidwestelijke wind is meest matig en neemt in de middag aan de westkust toe naar vrij krachtig of krachtig en draait tijdelijk naar het zuiden.

Komend nacht is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De wind waait uit west tot zuidwest en is matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust.

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt en valt er hier en daar nog lichte regen of motregen. In de middag ligt de temperatuur rond een graad of 16. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en noordwest en is meest matig. (Bron: KNMI)

In het weekeinde bouwt zich boven de Britse Eilanden een hoogterug op. Deze hoogterug wordt dinsdag enigszins aangetast door een hoogtetrog die van IJsland naar Noorwegen trekt. Tot aan het einde van de periode verandert de hoogterug niet veel van plaats, maar is minder uitgesproken dan in vorige runs en een echte klassieke omega-blokkade lijkt het niet meer te worden. Aan de grond zien we in het weekeinde het Azoren-hoog zich naar de zuidelijke Noordzee verplaatsen. Een diepe depressie trekt maandag van IJsland naar het noorden van Noorwegen, terwijl de centrum van hogedruk verspringt naar het zeegebied ten westen van Ierland. Met een noordwestelijke stroming wordt bij ons dan polaire lucht aangevoerd. Laatst genoemd hoog trekt in de tweede helft van de volgende week over ons lang richting Midden-Europa.

Vooruitzichten

Overwegend droog, perioden met zon, temperaturen die oplopen naar waarden rond normaal en weinig wind. Toenemende kans op mist in de nacht en ochtend.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 26 september tot en met donderdag 03 oktober

Aanvankelijk een voortzetting van het rustige weertype. De verwachte temperatuur is onzeker maar ligt waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde. Later in de periode 30% kans op een overgang naar een wisselvallig weertype.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn