Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Erg zacht en vandaag geregeld zon. Er is wel veel wind.

26 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een frontale depressie bij Ierland trekt langzaam noordoostwaarts. Bijbehorend warmtefront ligt boven de Duitse Bocht en trekt verder noordwaarts. 2e Kerstdag, bevindt ons aandachtsgebied zich in een brede warme sector. Zondagnacht diept de genoemde depressie boven Fladengronden sterk uit. Het kantelpunt van het bijbehorende koufront nadert zondag overdag het noorden van ons land en wordt achter de trekrug weer opgetild als warmtefront. Het is de vraag hoever dit front het noorden van het land zal optrekken. Zondagavond trekt de neerslag en grenslaag bewolking ervan in ieder geval weer noordwaarts weg.

Vandaag blijft het droog en in de loop van de ochtend breekt van het zuiden uit de zon goed door. Wel zijn er ook velden met hoge bewolking. Met middagtemperaturen tussen de 12 en 15 graden is het zeer zacht. De zuidwestenwind blijft stevig doorstaan en is matig tot vrij krachtig boven land, krachtig tot hard aan de kust.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht verloopt droog. Naast opklaringen zijn er ook velden met vooral hoge bewolking. De minimumtemperatuur komt uit op een graad of 9. De wind is zuid tot zuidwest en matig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig, soms nog hard.

Zondag begint zonnig, maar in de noordelijke helft van het land neemt de bewolking snel toe. Vooral in het noorden van het land kan er soms wat regen of motregen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden, in het zuidoosten kan het nog steeds bijna 15 graden worden. De wind is westelijk en neemt af naar zwak tot matig, aan zee en boven het IJsselmeer staat eerst nog een (vrij) krachtige zuidwestenwind.

De synoptische situatie is in de EPS periode, dag 5 t/m 10, opeens niet eenduidig meer. De meanderende zonale stroming wordt dit weekeinde onderbroken door een opbouwende hoogterug boven west Europa. De opbouw heeft te maken met de sterke depressie activiteit op de oceaan, het uitdiepen van een oceaantrog en het er vooruit ontstaan van de rug boven het Europese continent. De eerste periode van deze verwachtinstermijn blijft het dan ook overwegend droog, vanaf dinsdag breekt de meanderende westcirculatie beetje bij beetje door tot ons land. De eerste doorbraak met de passage van een zwak koufront op dinsdag wordt weer gevolgd door een tijdelijke hogedrukopbouw tot oudejaarsdag. Tot zover weinig verschil met de voorgaande runs. Wat er daarna gebeurt is anders en ook onzeker. Er zijn oplossingen, de oper en de control, alsmede twee clusters met bijna 20 members die koude lucht rond een krachtig hogedrukgebied bij Finland in onze richting transporteren. De wind wordt in die oplossingen zuidoost en het wordt in met name de oper erg koud.

Vooruitzichten

Aanvankelijk meest droog met nu en dan zon, de tweede helft van de week een toenemende kans op regen. Middagtemperatuur ruim 10 graden.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 02 januari tot en met zaterdag 09 januari

Grote kans, ruim 60%, op het aanhouden van een enigszins wisselvallige weertype met een temperatuur rond de 8 graden. Er is echter ook bijna 40% kans op een wat kouder weertype met een kleine kans op wat winterse neerslag.

Gedurende de MD periode weinig onzekerheden. Het is meest droog en ruim aan de zachte kant. Vanaf 1 januari zit een groot deel van de 20 hierboven genoemde oplossingen in het overgangsgebied tussen de zachte oceaanlucht en de erg koude continentale lucht. Daar zitten ook een paar sneeuwoplossingen (20%) tussen op het grensvlak van deze luchtsoorten. De rest van de oplossingen, ruim, 60%, houdt de wind in de zuidwest tot westhoek en is wisselvallig en aan de iets te zachte kant.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn