Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk meer bewolking en koud

28 maart 2013 door Jannes Wiersema

Langs de zuidelijk flank van een omvangrijk hogedrukgebied, dat zich uitstrekt van Groenland tot Scandinavië, wordt via een noordoostelijke stroming nog steeds koude, continentale lucht aangevoerd.In de late middag of vanavod zijn er enkele winterse buien. In Het Noordelijk kustgebied sneeuwbuien en zou het morgenochtend plaatselijk wel weer even wit kunnen zijn

In het zuiden zijn enkele wolkenvelden aanwezig, elders is het vrijwel onbewolkt. In de loop van de middag neemt de bewolking overal toe. Laat in de middag en vanavond kan er in het noorden een enkele lichte (natte)sneeuwbui voorkomen. Veel stelt dat waarschijnlijk niet voor. De middagtemperatuur ligt rond 4 graden. De noordoostenwind is overwegend matig.

Komende nacht ontstaan er weer opklaringen. Het noordwestelijk en noordelijk kustgebied houdt echter meer bewolking en kans op een lichte sneeuwbui. De minimumtemperatuur ligt rond -2 graden. De wind komt uit noord tot noordoost en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied nog vrij krachtig.

Morgen overdag zijn er eerst nog perioden met zon, maar er ontstaan veel stapelwolken. In het noorden en noordwesten komen nog enkele lichte winterse buien voor, elders blijft het op veel plaatsen droog. Het wordt ’s middags 4 à 5 graden. De noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdag hebben we nog altijd te maken met wolken die horen bij het lagedrukgebied boven Duitsland. Daarnaast is er ook af en toe zon en blijft het vrijwel overal droog bij rustig weer met een windje uit het noorden, 2/4 Bft. Temperaturen uiteenlopend van 3 (noorden) tot 5 graden. In de nacht 0/-3 graden.

Vanaf zondag neemt een nieuwe rug van hogedruk die zich uitstrekt vanaf Groenland tot over het zuiden van Scandinavië de regie in handen. De blokkade wordt nieuw leven in geblazen en zal het ook een groot deel van de eerste decade van april uit gaan houden. Zondag is er een afwisseling van zon en bewolking bij 3 tot 5 graden, maandag is het vrij zonnig en wordt het een graadje milder. De nacht naar maandag verloopt koud met lichte, lokaal matige vorst.

Volgende week een aantrekkende oostenwind. Er is veel zon, overdag 5/8 graden en in de nacht lichte vorst. En zo zouden de laatste 10 dagen van deze maand het kouderecord uit 1922 (gemiddelde temperatuur toen 1.2 graden) uit de boeken worden geschreven. Al met al is er dus sprake van een koude periode al gaan de scherpste randjes er vanaf. Daarnaast staat het groeiseizoen voor de deur en kan de natuur neerslag goed gebruiken. Helemaal wanneer het kwik (het gaat eens gebeuren) gaat oplopen. De komende 10 dagen is de kans op neerslag erg klein en samen met de droge en drogende oostenwind zal dit de komende tijd wel het een en ander aan gevolgen krijgen, naast de huidige natuurbranden en zandstormen.

het weer

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn