Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk meer bewolking en toenemende kans op neerslag.

18 mei 2016 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied boven Schotland trekt zuidoostwaarts trekt over Engeland verwacht en ligt 00 UTC boven de Picardie en Vlaanderen, om vervolgens richting Duitsland te trekken. Er bevinden zich occlusiefronten om dit laag. De bijbehorende 500 hPa hoogtetrog, met bijbehorende koude bovenlucht, trekt over het Kanaal richting Frankrijk. Enkele zwakke occlusies, behorende bij het laag, draaien in de middag en avond rondom het laag over ons land. Door de kouder worden bovenlucht, a.g. van de 500 hPa koude put samen met de dagelijkse gang, zorgen ervoor dat de opbouw in de loop van de middag onstabiel wordt. Donderdag overdag lijken nog steeds restanten van de fronten in het kielzog van het laag nog enige buienactiviteit op te leveren.

In grote lijnen komen de modellen vrij goed overeen, al zijn er klein verschillen in de positie van het zwakke laag. Maar omdat het laag zo zwak is maakt dat niet veel uit. Wel enige verschillen in de beschrijving van de lage bewolking. Vraag is in hoeverre er in de ochtend een St-veld langs de westkust kan schampen zoals Harm en EC. We hebben dit signaal als aandachtspunt genoteeerd. Duidelijk is wel dat de aangevoerde lucht wat vochtiger wordt en boven Het Kanaal wordt al St waargenomen. De St boven de Noordzee die komend nacht wordt berekend kan verklaard worden door de hoge dauwpunten, die volgends de trajectoriën ook de Noordzee bereiken (Td = 10°C over Tz =10°C). Onweerskans is klein (KOUW rond 30 % en er weinig Cape) maar blijft een aandachtspunt. De fronten rondom het laag worden in de tijd steeds lastiger te volgen, maar de neerslagsignalen vertonen een buiig karakter.

Van het westen uit toenemende bewolking en in de ochtend af en toe lichte regen. In de middag en avond kunnen er enkele buien ontstaan, met in het zuiden een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De wind draait van zuidwest naar zuid en wordt zwak tot matig.

Kaart verwachtingen vandaag dag

In de nacht van woensdag op donderdag is er veel bewolking en vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 9 graden. De wind uit zuid tot zuidoost is zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt en vooral in het binnenland is er nog een enkele bui mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De wind draait naar zuidwest en wordt matig.

De gehele periode wordt het weer bepaald door een complexe en grootschalige 500 hPa trog In deze trog worden steeds nieuwe kernen ingevangen. Dit patroon wordt slecht op zaterdag en woensdag a.s. en volgende week donderdag onderbroken door een zwakke trekrug. Vrijdag trekt een dergelijke kern west van Ierland via midden Engeland naar het midden van de Noordzee. Aan de grond komen we zaterdag aan de oostflank van het laag bij Ierland in warmere lucht terecht, waarbij de thetaw850-waarden tijdelijk oplopen naar waarden rond 14 graden. Bijbehorend frontaal systeem passeert ons land op zondag met buien. Maandag komen we dan weer tijdelijk in een westelijke stroming van polaire lucht, alvorens aan de oostflank van een volgende Atlantisch laag de stroming weer zuid tot zuidwest wordt. Deze tweede 500 hPa kern volgt een iets zuidelijker koers en zorgt woensdag voor wat neerslag. Ook daarna blijven aan de westflank van het complexe laag en daardoor onder invloed van storingen.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig, af en toe zon en middagtemperaturen rond 19 graden. In het weekeinde enkele graden warmer en kans op een (onweers) bui.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 25 mei tot en met woensdag 01 juni

Aanhouden licht wisselvallig met temperaturen op of boven het langjarig gemiddelde.

In de meerdaagse periode bestaat er een redelijke consistentie tussen de EPS-leden. Alleen de ontwikkeling in het weekeinde, met name zondag, is nog onzeker en zal sterk afhangen van de juiste koers van het laag. Deze onzekerheid is vooral te zien in de spreiding van Tx en van de neerslagsom. Gezien de Cape, de boydenindex (98) en de Theta-w850 (rond 14 graden) is onweer op zondag niet onwaarschijnlijk. In de loop van de volgende week lijkt een meanderende zonale stroming op 500 hPa de voorkeur te houden, slecht 20 % komt met een andere oplossing. Dit betekent voor ons land een west tot noord aanvoer, wat de grote spreiding in de temp-pluim kan verklaren. Wel geeft de anomalie temperatuur staafdiagram waarden meest boven normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn