Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk meer zon en meest droog.

21 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een zwak golvend koufront trok vannacht over ons land en verdrijft daarmee de erg zachte en vochtige lucht. Het front verlaat halverwege de ochtend het zuidoosten, maar lijkt in een meer westzuidwest – oostnoordoost gerorienteerde positie net zuidoost van ons land te blijven slepen. Aan de achterzijde van het front komt ons land vanochtend in de drogere polaire lucht met een naderende zwakke rug van hoge luchtdruk, die vanmiddag ons land passeert. Verder stroomopwaarts naderen nog een aantal zeer zwakke occlusies, die zich vooral manifesteren als inactieve wolkenbanden. Interessanter is nog wel de golf in het polaire front die komende nacht over Frankrijk en Luxemburg noordoostwaarts trekt. Mogelijk dat het zuidoosten van het land daar nog een spat regen van meekrijgt.

Vanochtend overheerst de bewolking,maar in het NO ook al wat opklaringen en kan er in het zuidoosten nog af en toe regen vallen. In de loop van de ochtend klaart het van het westen uit op, maar in Limburg en Brabant kan de bewolking ook vanmiddag soms hardnekkig zijn. De middagtemperatuur loopt uiteen van 21 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 24 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige en eerst nog krachtige, zuidwestenwind.

Vannacht is het overwegend helder. In het zuidoosten van het land overheerst echter de bewolking en zou er wat regen kunnen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 14 graden, in het zuiden van Limburg en langs de kust enkele graden hoger. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Woensdag overdag is het droog en wisselen zon en stapelwolken elkaar af. De maximumtemperatuur ligt tussen de 22 graden langs de kust tot lokaal 25 graden in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind blijft matig van kracht, rond 3 Bft.

Tussen een hoogtelaag zuid van IJsland en een hoogterug boven het Middellandse Zeegebied staat in onze omgeving staat een meanderende zonale stroming. Het hoogtelaag verplaatst zich de tweede helft van de week geleidelijk richting Scandinavie. In de stroming lopen zwakke troggen en ruggen mee tot net over onze omgeving. Passerende storingen zijn deze week doorgaans dermate zwak dat het goeddeels droog blijft. Het polaire front komt vrijwel stationair net zuid van de 50e breedtegraad tot stilstand. Vanaf het weekeinde zijn de oplossingen het niet meer geheel met elkaar eens, de operationele run houdt het nog droog vanuit een Atlantische hogedrukuitloper, er is ook een significant deel met oplossingen die een storing boven Duitsland laten domineren. Onder invloed van een depressie die over de Noordzee naar Scandinavie trekt gaan de meeste leden van het ensemble in de nieuwe week naar een wisselvalliger weertype.

Vooruitzichten

Wolkenvelden ook nu en dan zon en tot aan het weekeinde overwegend droog. Middagtemperatuur rond 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 28 juli tot en met dinsdag 04 augustus

Aanvankelijk wisselvallig, later in de nieuwe week kans op meest droog weer. Het blijft waarschijnlijk aan de te koele kant voor de tijd van het jaar.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn