Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk meer zon, in het noorden kans op lichte regen.

24 juni 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

We bevinden onsĀ  de gehele periode aan de noordflank van een hogedrukgebied. Van tijd tot tijd trekken er gebieden met warmere en vochtigere lucht van west naar oost. Van oorsprong zijn dit frontale restanten en weinig actief meer.

Het is bewolkt, maar in het zuidwesten zijn ook opklaringen aanwezig die langzaam terrein gaan winnen. Met name in het noorden kan er af en toe wat lichte regen vallen. Vanmiddag is op veel plaatsen de zon doorgebroken, maar ontstaan er ook stapelwolken. De maxima lopen uiteen van 17 graden in het noordelijk kustgebied tot 22 graden in het zuiden. De west- tot zuidwestenwind is matig, in de noordelijke kustgebieden lokaal vrij krachtig. ’s Avonds wordt de wind westelijk en neemt af naar zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking weer toe. Het blijft droog. De temperatuur daalt naar een graad of 12. De wind draait naar het zuidwesten en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Donderdag overdag zijn er flinke perioden met zon maar ook enkele stapelwolken. In het noordoosten kan nog een enkele bui tot ontwikkeling komen. De temperatuur stijgt naar 17 graden in het noorden en mogelijk 25 graden in het uiterste zuiden. De wind draait in de middag naar het westen en is matig. In de avond neemt de wind af naar zwak.

Een hoogterug ligt vanaf het Iberisch Schiereiland richting Frankrijk en de Britse Eilanden. Deze rug vlakt af, waardoor storingen van tijd tot tijd weten door te dringen tot onze omgeving. Na het weekend komt een hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan dichterbij en komt er een uitgesproken zuidwestelijke stroming op gang, waarin steeds warmere luchtmassa wordt aangevoerd. Volgende week woensdag wordt er een Spaanse pluim berekend door de operationele run, voorafgaand aan een koufront.

Na het weekend gaat de stroming om naar zuidelijke richtingen en wordt steeds warmere lucht aangevoerd. Vanaf dinsdag zien we dat de kans op een tropische dag in het zuiden toeneemt, maar desondanks door een klein aantal (nog geen 10%) van de leden ondersteund wordt.al is het nog ruim een week weg, de kans op een tropische dag lijkt groter te zijn dan het ensemble aangeeft, vooral in acht nemende dat EC de dagelijkse gang met name aan het begin van warmere periodes nog altijd onderschat. De kans op zware onweersbuien met bijbehorende fenomenen, die bij een synoptische situatie horen zoals hierboven geschetst, lijkt op dit moment nog niet groot. De oper komt in het zuidoosten lokaal met behoorlijk wat schering en CAPE, maar dit wordt nauwelijks ondersteund door het ensemble. Synoptisch gezien dus een potentieel interessante situatie, maar op dit moment nog geen objectieve aanwijzingen voor iets anders dan een gebruikelijk zomers onweer. Ook hierna zijn de warmere oplossingen in de meerderheid en doordat we veelal aan de rand van een rug boven Europa liggen, zijn de storingen die ons weten te bereiken niet heel actief.

Vooruitzichten

In de loop van vrijdag regen, zaterdag temperaturen iets onder normaal. Daarna steeds verder oplopende temperaturen naar waardes (ruim) boven normaal en afnemende neerslagkansen.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 01 juli tot en met woensdag 08 juli

Vrij grote kans (circa 50%) op maxima boven normaal, met iedere dag circa 30% kans op neerslag.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn