Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk op meer plaatsen zon en droog.

22 maart 2015 door Jannes Wiersema

28Een hoog met centrum boven Denemarken verplaatst zich in de loop van de dag naar Polen, maar er blijft een uitloper ten noorden van ons land aanwezig. Rondom het hoog wordt met een oost tot noordoostelijke stroming droge lucht aangevoerd. Een zwak oost-west georiënteerd koufront boven het zuiden van het land, dat verder zuidwaarts trekt en  verder aan  oplossing onderhevig is. Ten noorden van het koufront is de lucht nog droger. Maandag trekt het hoog oostwaarts weg en trekt de rug over ons land zuidwaarts. De zwakke stroming ruimt hierdoor naar zuidwest en de aangevoerde lucht wordt hierdoor weer wat vochtiger, vooral boven de Noordzee en de kustgebieden. Verder komt later op de dag een zwak koufront via de Britse Eilanden langzaam dichterbij.

Vanochtend zijn er aanvankelijk alleen in het noorden opklaringen aanwezig. In de loop van de ochtend breiden de opklaringen zich langzaam in zuidelijke richting uit en vanmiddag is het op veel plaatsen zonnig. Langs de zuidgrens kunnen er ook vanmiddag nog enkele wolkenvelden voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond de 8 graden. Er staat een matige oostelijke wind, die later in de middag en vanavond afneemt.

Komende nacht is het op wat sluierbewolking in het noorden na helder. Later ontstaat er in het westen van het land mogelijk een enkele mistbank. Het kwik zakt in vrijwel het gehele land enkele graden onder het vriespunt, alleen langs de kust blijft de temperatuur net boven nul. De wind is zwak en draait naar zuidoost tot zuid.

Maandag overdag lossen eventuele mistbanken snel op en zijn er zonnige perioden. In de loop van de ochtend ontstaan er stapelwolken en in het westen kunnen er mogelijk wolkenvelden van zee binnendrijven. De temperatuur loopt op naar ongeveer 12 graden, langs de kust en in het noorden blijft het enkele graden kouder. De wind draait naar zuidwest, aan de kust in de middag naar west tot noordwest en is zwak tot matig.

Vooruitzichten

Vrij koel met soms regen of enkele buien, maar ook af en toe zon.

Ma Di Wo Do Vr Za
Zonneschijn (%) 60 10 20 30 30 30
Neerslagkans (%) 10 70 70 30 50 80
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 1/3 2/6 0/1 0/3 1/4
Minimumtemperatuur (°C) -2 0/2 2/3 0/3 0/4 0/5
Middagtemperatuur (°C) 12 8/9 7/8 8/9 9/10 8/9
Windrichting ZW ZW N W W NW
Windkracht (bft) 3 3 3 3 3 4 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn