Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk overal bewolkt en kans op mist.

15 maart 2016 door Jannes Wiersema

bewolkt

Het zwaartepunt van een hogedrukgebied boven de noordelijke Noordzee verandert deze periode maar weinig van plaats. Op de oostflank van het hoog trekt een zwak oost-west geori├źnteerd warmtefront om 00 UTC over het noorden van ons land zuidwaarts over ons land. Het warmtefront kenmerkt zich als een band met vochtige lucht in de grenslaag. Vandaag later op de dag nadert een zwak koufront vanuit het oosten. Ook dit koufront is niet actief en is herkenbaar aan de iets koudere, maar vooral ook drogere lucht die er achter bevindt. Deze drogere lucht stroomt later in de middag en avond vanuit het oosten over het land uit, hetgeen de opmaat is voor een tamelijk zonnige woensdag.

In het noorden komt veel laaghangende bewolking voor en deze breidt zich langzaam verder over het land uit. In het zuiden blijven echter nog lange tijd opklaringen aanwezig. Vanochtend is het nevelig en lokaal mistig. In de loop van de middag kan zeer lokaal de zon doorbreken. De grootste kans hierop is in het oosten. Het blijft droog. De middagtemperatuur wordt onder de bewolking een graad of 7, daar waar de zon weet door te breken 11 graden. De wind is zwak tot matig uit noord. In de middag draait de wind naar het noordoosten en neemt toe naar matig, aan de kust mogelijk naar vrij krachtig.

Vanavond en vannacht breiden brede opklaringen vanuit het oosten zich over het land uit en wordt het nevelig. De minima komen dan weer op veel plaatsen rond het vriespunt uit. De noordoostenwind is overwegend matig.

Morgen overdag zijn er flinke zonnige perioden. Wel is er de eerste uren een kleine kans op laaghangende bewolking. Het blijft droog en de maxima liggen rond 8 graden. De oost- tot noordoostenwind is meest matig en aan de kust mogelijk vrij krachtig.

Een krachtige omega blokkade met hoogtehoog centrum in de omgeving van Schotland weet het tot het weekeinde vol te houden. Vanaf zaterdag zien we dat de omega-blokkade overgaat in een diffluente blokkade met het hoog eerst nog boven de Britse Eilanden. Na het weekeinde zien we dat het hoog zich gaat verplaatsen naar het westen en dit maakt de weg vrij om aan de noordoostflank van het hoog storingen via de Noordzee af te laten zakken naar onze omgeving. Aan de grond zien we het centrum van het hoog boven Schotland. Achter een inactief warmtefront dat dinsdag passeert, komen we tijdelijk in de warme sector en dientengevolge in een gebied met vochtiger lucht terecht. Woensdag komen we weer achter het koufront en herstelt de noordoostelijke aanvoer met droge en koelere continentale lucht. Tevens trekt er dinsdag een klein lagedrukgebiedje op de oost- en zuidflank van het genoemde hoog zuid van ons langs. Er zit voor het uiterste zuidoosten een gering neerslagsignaal op. Tegen het weekeinde verplaatst het zwaartepunt van het hoog zich naar het westen en derhalve kunnen dan storingen, die via de Noordzee afzakken, over onze omgeving voor neerslag (maartse buien) gaan zorgen.

Vooruitzichten

De eerste dagen vrij veel zon en temperaturen rond 9 graden. Vanaf vrijdag meer bewolking en overdag lagere temperaturen. Het blijft droog. Tot het weekeinde kan het soms nog een graadje vriezen.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 22 maart tot en met dinsdag 29 maart

De kans op een wisselvalliger weertype neemt toe (richting 60 %). De temperatuur ligt waarschijnlijk iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar

Tot en met het weekeinde zijn vrijwel alle EPS-leden eensluidend en derhalve lijkt de atmosfeer goed voorspelbaar. Pas na het weekeinde zien we een spreiding in de neerslag als gevolg van timingsverschillen in overtrekkende storingen. De kans op buien met winters karakter (maartse buien) neemt toe als gevolg van de noordwestelijke aanvoer van maritiem polaire lucht.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn