Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk overal droog en zeer zacht.

17 december 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen sturend laag ten zuiden van IJsland trekt geleidelijk noordwaarts en vult iets op. In een brede warme sector voert een zuidwestelijke stroming zachte en vochtige lucht aan. Een goed doorstroomde rug trekt in de komende uren noordoostwaarts weg. In de warme sector bevindt zich een tweede warmte- koufront combinatie, waarin op hoogte drogere lucht wordt aangevoerd, Het warmtefront van dit systeem lag om 03 UTC tegen het zuidwesten van het land en verlaat het noordoosten tegen de middag. Achter dit front wordt de aangevoerde lucht op hoogte dus droger. Het koufront bereikt de westkust in de komende nacht rond 24 UTC, trekt oostwaarts en verlaat het land op vrijdagochtend vroeg. Achter het koufront wordt onder een subsidentie-inversie nog steeds tamelijk vochtige lucht aangevoerd.

Er is veel bewolking en vooral landinwaarts motregent het af en toe. In de ochtend wordt het van het zuidwesten uit droog en blijft er vrij veel hogere bewolking over. Toch komt de zon ook van tijd tot tijd tevoorschijn. Het is zeer zacht met temperaturen die tussen 11 graden op de Wadden en lokaal 15 graden in het zuidoosten liggen. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordwestelijk kustgebied af en toe krachtig.

In de nacht naar vrijdag raakt het weer bewolkt en trekt er een zone met af en toe regen van west naar oost over het land. Onder de bewolking blijft het zacht met een minimumtemperatuur van ongeveer 10 graden. De zuidwestelijke wind is matig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, in het noordwestelijk kustgebied eerst nog krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Vrijdag overdag is het bewolkt. Het is overwegend droog, maar plaatselijk kan af en toe lichte motregen vallen. In de middag is het met een graad of 12 opnieuw zacht voor de tijd van het jaar. De wind blijft zuidwestelijk en matig, aan zee vrij krachtig, in de avond in het noordwestelijk kustgebied mogelijk opnieuw krachtig.

De gehele periode wordt gekarakteriseerd door een sterk meanderend 500 hPa patroon. Boven West-Europa bevindt een groot deel van de periode een hoogterug en boven West-Europa aan de grond een hoog boven Centraal-Europa. Boven de Atlantische Oceaan vindt een opeenvolging plaatst van diepe 500 hPa troggen, die naarmate ze het Europese vastenland naderen tegen genoemd hoogterug lopen en daardoor in verzwakte vorm over Europa trekken. Voor onze omgeving zorgt dit voor een zuidwestelijke stroming waarmee zeer zachte lucht aangevoerd. Pas volgende week woensdag wordt de hoogterug ernstig verzwakt door een in kracht toenemende zonale stroming op de Oceaan onder regie van een omvangrijk lagedrukgebied bij IJsland. Vanaf dat moment weten actievere frontale systemen ons te bereiken en trekt ook de wind wat verder aan. Deze ontwikkeling houdt de winter nog ver weg.

Vooruitzichten

Overwegend bewolkt en droog. Na het weekeinde af en toe zon, maar ook toenemende kans op neerslag. Met maximumtemperaturen rond 12 graden blijft het zeer zacht voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 24 december tot en met donderdag 31 december Grote kans op licht wisselvallig weer, met af en toe veel wind. Iets lagere temperaturen, maar nog steeds boven normaal.

Ook deze laatste 12-uur run is consistent met een aantal vorige 12-uu runs van de afgelopen dagen. Er heerst nog steeds een grote mate van consistentie in het EPS-ensemble en vooral de windpluim is tot aan het einde erg smal. Waren er in de vorige run nog enkele leden die met een krachtig hoog boven Midden-Europa de hegemonie van de westelijke stroming trachten te doorbreken, deze zijn nu uit de clusters verdwenen. Alle leden komen in de meerdaagse periode nog steeds met uitzonderlijk hoge temperaturen voor medio december, zowel overdag als ’s nachts. De neerslagkansen tot het weekeinde zijn klein, wat ook consistent is met de vorige runs. Na het weekeinde neemt de neerslagkans weliswaar iets toe. De kans op (zeer) zware windstoten volgende week is een aandachtspunt. Waarschijnlijk worden de kleine fluctuaties per run in neerslag en wind vooral bepaald door hoe actief een storing door de hoogterug kan komen. Dat lijkt per run nog steeds iets te verschillen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn