Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk overal zonnig. Het wordt zomers tot tropisch warm.

12 september 2016 door Jannes Wiersema

30Het zwaartepunt van een hoog lag om middernacht bij Kopenhagen en verplaatst zich deze periode richting Oostzee. Een inmiddels nauwelijks actief warmtefront lag om 00 UTC net noord van de Wadden en verplaatst zich verder noordwestwaarts, waardoor ons land vanaf de komende dagen vrij langdurig met tropisch warme lucht te maken heeft.

Deze week bouwt er boven Polen en de Baltische staten een sterke hoogterug op die een omega-blokkade vormt. Aan de grond zien we een groot hogedrukgebied met centrum in de buurt van de Baltische Staten. Aan de westflank hiervan wordt boven onze omgeving met een zuidelijke stroming tot en met woensdag droge en zeer warme lucht aangevoerd. Het hoogtelaag in de “linkeroksel” van de Omega-blokkade komt vanaf woensdag langzaam dichterbij omdat de hoogterug geleidelijk oostwaarts trekt. Ook in het grondpatroon schuift er donderdag, in de warme lucht, een laag naar onze omgeving. Erachter passeert zaterdag het feitelijke koufront. Daarna, gedurende de EPS-periode, passeren er in de meanderende zonale bovenstroming geregeld storingen en soms ook trekruggen.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is zonnig, hoewel er in het westen en noorden in eerste instantie nog enkele wolkenvelden zijn. Het wordt zomers warm met middagtemperaturen rond 27 °C. In het zuidoosten is lokaal de tropische 30 graden mogelijk. De zuidoostenwind is zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Vannacht is er vrijwel geen bewolking, de minimumtemperatuur wordt omstreeks 17 °C en er staat een zwakke zuidoostelijke wind.

Dinsdag overdag is het zonnig en zeer warm met middagtemperaturen rond 30 °C. De zuidoostenwind is zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Gedurende de MD-periode een tamelijk strak begrensde pluim. Eerst zeer warm en vanaf vrijdag koeler. Vanaf vrijdag zien we de neerslagkansen ook toenemen op de nadering en passage van de cyclonale storingen. We zien in de pluim vanaf donderdag de wind naar een in de meeste oplossingen zuidwest- tot westrichting gaan. De staafjes diagrammen geven vanaf donderdag een naar 50-60% toenemende kans op regen. Daarmee is de kans op neerslag t.o.v. de voorgaande run met 10% toegenomen. Op wat details na is deze EPS run overigens redelijk consistent met de voorgaande runs.

Vooruitzichten

Tot en met donderdag is het zomers tot tropisch warm. Er is veel zon en het wordt 26 tot 30 graden. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen flink toe en doet de temperatuur een stap terug, richting 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 19 september tot en met maandag 26 september

Grote kans op tamelijk wisselvallig weer met een temperatuur rond de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn