Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk overal zonnig.

16 maart 2016 door Jannes Wiersema

30Het zwaartepunt van een hogedrukgebied net ten noorden van de Shetland eilanden met een uitloper over Denemarken is in eerste instantie vrijwel stationair. Op de zuidoostflank van het hoog is een ZW-NO geori├źnteerd koufront om 00 UTC westwaarts ons land gepasseerd. Hierachter is het land in drogere lucht terecht gekomen, waar we vandaag en morgen mee te maken hebben. Aan het eind van de periode verdwijnt de uitloper van het hoog en beweegt het centrum van het hoog iets westwaarts. Op de oostflank stroomt vochtigere lucht, geassocieerd met een warmtefront (Theta-w850=7 c) vanaf de noordelijke Noordzee dan weer zuidwaarts en het grondfront ligt vrijdag om 00 UTC boven het noorden van ons land.

De dag start op veel plaatsen zonnig , maar langs de oostgrens zijn er wolkenvelden die in de loop van de ochtend grotendeels oplossen. Het blijft droog en de middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. De vlagerige oost- tot noordoostenwind is meest matig, aan de kust vrij krachtig en aan de zuidwestkust later mogelijk krachtig.

Komende zijn er brede opklaringen. Er kan een enkele mistbank ontstaan. Het gaat op veel plaatsen licht vriezen. De wind komt uit het noordoosten en zwak tot matig.

Donderdag is het, na het optrekkend van eventuele mistbanken, zonnig. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 10. De noordoosten wind is meest matig, in het noorden zwak.

Een omegablokkade met hoogtehoog centrum in de omgeving van Schotland gaat vanaf vrijdag over in een diffluente blokkade met het hoog in eerste instantie nog boven de Britse Eilanden. Na het weekeinde zien we dat het hoog zich enigszins zich westwaarts gaat verplaatsen en dit maakt de weg vrij om aan de noordoostflank van het hoog storingen via de Noordzee af te laten zakken naar onze omgeving. Aan de grond zien we eveneens het centrum van het hoog boven Schotland. Na koufrontpassage op dinsdag herstelt de noordoostelijke aanvoer met droge en koelere continentale lucht. Tegen het weekeinde verplaatst het zwaartepunt van het hoog zich meer naar het westen en derhalve kunnen dan storingen, die via de Noordzee afzakken, over onze omgeving voor neerslag gaan zorgen. Gedurende de tweede helft van de beschouwde periode maakt een geleidelijke overgang van een noordwestelijke naar een westelijke aanvoer de grootste kans.

Vooruitzichten

In het algemeen veel bewolking en vanaf zondag kans op wat neerslag. Met middagtemperaturen rond 8 graden is het aan de frisse kant.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 23 maart tot en met woensdag 30 maart

Grote kans (60 %) op het handhaven van het wisselvalliger weertype. De temperaturen komen uit op of iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Tot en met het weekeinde zijn vrijwel alle EPS-leden eensluidend en derhalve lijkt de atmosfeer goed voorspelbaar. Na het weekeinde zien we een grote spreiding in de neerslag als gevolg van timingsverschillen in overtrekkende storingen. Het handhaven van de diffluente blokkade wordt door een meerderheid van EPS-leden ondersteund. De overgang naar een meer wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets beneden normaal maakt de grootste kans. De kans op buien met winters karakter (maartse buien) is t.o.v. de vorige run kleiner geworden als gevolg van een meer westelijke aanvoer (minder koude bovenlucht) van maritiem polaire lucht.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn