Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk perioden met zon en droog.

04 oktober 2016 door Jannes Wiersema

30Een hoog boven Scandinavie zorgt voor een oostelijke stroming van continentale lucht. Een zwakke occlusie tegen het noordoosten trekt zuidwestwaarts over het land en verlaat komende avond het zuiden. Erachter wordt geleidelijk drogere lucht aangevoerd. Woensdag neemt de oostelijke stroming in kracht toe.

Vanochtend is er vooral in het zuiden eerst nog vrij veel bewolking met in het zuidoosten lokaal mist. Elders komt de zon al goed tevoorschijn. In de middag schijnt op de meeste plaatsen geregeld de zon. Het blijft overal droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 16°C. De wind is oost tot noordoost en meest matig, aan zee (vrij) krachtig. In de avond lost de bewolking grotendeels op.

In de nacht naar woensdag is het helder. De wind komt uit het oosten tot noordoosten en is boven land overwegend matig van kracht, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 7°C. Woensdag overdag zijn er perioden met zon en blijft het droog, maar met een matige oostenwind wordt het niet veel warmer dan een graad of 14.

Een diffluente blokkade met een hoog boven Scandinavie en een laag boven Oost-Europa zorgt aanvankelijk voor een oostelijke stroming zowel in de bovenlucht als aan de grond. Daardoor is het relatief rustig en droog najaarsweer. Komend weekend en begin volgende week komt het hoogtelaag vanuit het oosten geleidelijk dichterbij volgens de operationele run. Toch lijkt dit weinig effect te hebben op de neerslagkansen. In de loop van de volgende week laat de operationele run een laag vanaf de Atlantische Oceaan naderbij komen waardoor de stroming geleidelijk zuidelijk wordt en de neerslagkansen voorzichtig toenemen.

Vooruitzichten

Vrij zonnig en rustig najaarsweer met lage neerslagkansen.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 11 oktober tot en met dinsdag 18 oktober

Ongeveer 60% kans op aanhouden van het huidige weertype, wel met geleidelijk lagere temperaturen. 40% kans op overgang naar een iets wisselvalliger weertype.

We zien in het EPS dat de geblokkeerde situatie aanhoudt tot zeker begin volgende week, met daarbij vanaf begin volgende week een zeer lichte toename van neerslagkansen. (deze week verloopt verder droog). In de loop van volgende week nemen onzekerheden toe. Een deel van de leden (ca. 60%) behoudt een oostelijke tot zuidelijke stroming met relatief rustig weer. Het andere deel laat een west- tot zuidwestelijke stroming zien met toch een wat wisselvalliger weertype. Kansen op aanhoudend rustig najaarsweer zijn dus nog in de overhand.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn