Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk toenemende bewolking, van het zuidwesten uit wat regen

15 april 2013 door Jannes Wiersema

Een hoogterug boven Duitsland trekt verder oostwaarts en neemt tegelijkertijd in betekenis af. Het aandachtsgebied is gesitueerd in een warme sector waarin een zuidelijke stroming vrij droge en warme continentaal tropische lucht aanvoert. Een zwak koufront halverwege de Noordzee bereikt vanochtend het westen en verlaat in de loop van de middag het zuidoosten. De luchtsoort achter het koufront is iets droger, maar grote verschillen in dauwpunten zijn er eigenlijk niet: Td gaat van 10 naar 8 C, kijkende naar de waarnemingen boven Engeland. Dinsdagmiddag bereikt een occlusie het westen en verlaat rond 18 UTC het oostelijk deel van het aandachtsgebied. Het hieraan verbonden koufront sleept woensdagnacht boven Noord-Frankrijk

In het westen is het bewolkt en daar kan de komende uren lokaal wat lichte regen vallen. In het oosten schijnt de zon vanochtend eerst nog. Geleidelijk breidt de bewolking zich oostwaarts uit en vanmiddag valt er in de oostelijke helft wat (buiige) regen. Het zijn kleine neerslaghoeveelheden. Vanmiddag klaart het in het westen weer op en komt de zon tevoorschijn. De temperaturen lopen uiteen van 14 a 15 graden in het Waddengebied tot nog zo’n 19 a 20 graden in het zuidoosten alvorens daar de bewolking verder toeneemt. De wind komt uit richtingen tussen west en zuidwest en is meest matig.

Gedurende de nacht naar dinsdag klaart het breed op en blijft het droog. Het kwik daalt naar een graad of 8 bij een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Dinsdag overdag zijn er eerst perioden met zon, in de loop van de dag krijgt de bewolking van het westen uit geleidelijk de overhand en valt er hier en daar wat lichte regen. Hoeveelheden zijn niet groot. Met temperaturen rond 17 graden en in het zuidoosten rond 20 graden is het vrij zacht. De zuidwestelijke wind trekt echter wel aan en is boven land matig tot vrij krachtig, 4 a 5 en behoorlijk vlagerig. Aan de kust is de wind krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

De eerste dagen vrij zacht met af en toe zon en ook soms wat regen. Aan het einde van de week daling van de temperatuur en in het weekend beduidend koeler, maar wel overwegend droog.

het weer

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn