Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk zonnig, vanmiddag in het oosten een enkele (onweers)bui.

06 juni 2016 door Jannes Wiersema

38Een rug-as ligt boven de Engelse oostkusten verandert weinig van plaats. In de loop van de periode vormt zich een kleinschalig hogedrukgebied boven de centrale Noordzee. Boven Frankrijk bevindt zich een vlak thermisch laag. In de bovenlucht is een hoogterug aanwezig. Dinsdag overdag vlakt de hoogterug af en nadert vanuit het zuidwesten een kortgolvige hoogtetrog. Er is weinig stroming in de atmosfeer en de aanwezig lucht is in de nachten stabiel onder een grondinversie en wordt overdag onstabiel. Vandaag wordt het slechts in het uiterste oosten diep onstabiel, op dinsdag wordt het op uitgebreidere schaal diep onstabiel.

De buien die zowel vandaag als morgen kunnen ontstaan zijn pulse storms die nauwelijks een treksnelheid hebben. Lokaal kan dit voor overlast zorgen. De detaillering van de neerslagbeschrijving verschilt uiteraard per model. De afgelopen dagen was Harmonie, en dan met name de parallelle run een goed indicator, vaak ging de convectie nog iets makkelijker dan de modellen aangaven. Het ST veld boven de Noordzee wordt slecht door de modellen beschreven. Hirlam 600/1200 voet vocht kan als een voorzichtige indicator worden gehanteerd.

In het zuiden zijn er opklaringen. In het midden en noorden van het land is het eerst grijs en lokaal nevelig. Deze laaghangende bewolking lost komende uren op en komt ook daar de zon te voorschijn. In het Waddengebied is de bewolking echter hardnekkig. Vanmiddag ontstaan er in het oosten van het land weer enkele (onweers-)buien, lokaal met veel regen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18 graden in het noordwesten tot 28 graden in het oosten. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

In de nacht van maandag op dinsdag kan de bewolking vanaf de Noordzee weer het land binnendrijven. In het zuiden blijft het waarschijnlijk opgeklaard. De wind is zwak boven land en matig aan de kust en waait uit het noordoosten. De minimumtemperaturen liggen rond de 15 graden.

Dinsdag overdag ontstaan vooral landinwaarts opnieuw (onweers)buien, wederom met lokaal veel neerslag. De middagtemperaturen lopen uiteen van een graad of 19 aan de kust tot lokaal 28 a 29 graden landinwaarts. Er staat een zwakke variabele wind, aan de kust is de wind noordelijk en zwak tot matig.

Een hoogterug bevindt zich grootschalig gezien boven onze omgeving. In deze rug trekt een kortgolvige hoogtetrog van dinsdag op woensdag over ons aandachtsgebied. In de loop van de week vlakt de rug verder af en wordt de stroming meer en meer westelijk en enigszins cyclonaal, met de straalstroom net ten zuiden van onze omgeving.

Vooruitzichten

Perioden met zon en overwegend droog. In het weekend toenemende neerslagkansen.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 13 juni tot en met maandag 20 juni

Grote kans op een een licht wisselvallig weertype met temperaturen enkele graden beneden normaal.

Het afvlakken van de hoogterug zien we in de meeste leden verdisconteerd. Detailverschillen zijn er wel omtrent de kortgolvige hoogtetrog. In combinatie met de nog steeds aanwezige vochtige en onstabiele luchtmassa kan dit in de loop van dinsdag nog steeds zorgen voor forse convectie. De rest van de week staat het aandachtsgebied onder invloed van anticyclonaliteit hetgeen zorgt voor een rustig en meest droog weertype. Vanaf komend weekend zien we eigenlijk in vrijwel alle leden terug dat door het afvlakken van de hoogterug de deur wordt opengezet voor frontale systemen en een wat koeler weertype

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn