Sunday 25 September
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk zonnig.

12 december 2013 door Jannes Wiersema

28Een omvangrijk hogedrukgebied boven de Alpen blijft nog even het weer in ons aandachtsgebied bepalen. Met een zuidelijke stroming wordt geleidelijk vanuit Frankrijk iets drogere continentale lucht aangevoerd, die langzaam de vochtige lucht gaat verdrijven. Boven Engeland ligt een oud zwak warmtefront, met daarachter weer iets hogere dauwpunten. Dit front bereikt rond 15 UTC de kust en kan voor komende nacht in het westen opnieuw voor mist gaan zorgen.

Met uitzondering van het zuidwesten is het is nog mistig en nevelig. In de loop van de dag gaat vanuit het zuidwesten op meer plaatsen de mist en nevel optrekken en wordt het vrij zonnig. In de avond neemt de bewolking in het westen van het land geleidelijk toe. De zuidelijk wind neemt toe tot matig.

In de nacht naar vrijdag is het in de kustprovincies overwegend bewolkt. Landinwaarts komen ook enkele opklaringen voor. De minima liggen rond het vriespunt. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Vrijdag overdag heeft het westen te maken met wolkenvelden. Elders zijn er perioden met zon. Het blijft droog. De maxima komen uit op een graad of 4 in bewolkte gebieden, daar waar de zon doorbreekt komt het kwik enkele graden hoger uit. Er staat een matige, in het waddengebied vrij krachtige zuidenwind. (Bron: KNMI)

Een diepe 500 hPa trog nestelt zich zaterdag boven de Atlantische Oceaan, met de kern min of meer de gehele periode tussen IJsland en Groenland. Hierdoor bevindt ons land zich de gehele periode in een krachtige zonale stroming. Aan de grond zien we in deze zonale stroming verschillende randstoringen ontwikkelen, die aanvankelijk west van Ierland blijven, maar verder in de periode steeds dichter bij ons in de buurt komen. De lucht wordt aangevoerd uit een richting tussen zuid en zuidwest en is overwegend vrij zacht.

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking en af en toe wat lichte regen. De temperaturen liggen iets boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 19 december tot en met donderdag 26 december

Geleidelijk toenemende kans op wisselvallig weer met meer wind, bij temperaturen die iets boven het langjarig gemiddelde liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386825867564

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn