Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Geregeld zon, in het noorden soms ook bewolking. Tot vanavond droog

18 april 2016 door Jannes Wiersema

bewolktEen lagedrukgebied oost van IJsland trekt zuidoostwaarts. Een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied ligt via Biskaje en België richting Tsjechië. Geleidelijk zakt de rug nog wat verder zuidoostwaarts weg. Van het noordwesten uit nadert een verder in betekenis afnemend occluderend frontaal systeem dat vanavond en in de nacht naar dinsdag over ons land trekt. Erachter bouwt dinsdag een hogedruk kern op boven de UK met een uitloper in de richting van ons land.

Een lagedrukgebied oost van IJsland trekt zuidoostwaarts. Een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied ligt via Biskaje en België richting Tsjechië. Geleidelijk zakt de rug nog wat verder zuidoostwaarts weg. Van het noordwesten uit nadert een verder in betekenis afnemend occluderend frontaal systeem dat vanavond en in de nacht naar dinsdag over ons land trekt. Erachter bouwt dinsdag een hogedruk kern op boven de UK met een uitloper in de richting van ons land.

Vandaag schijnt op veel plaatsen geregeld de zon. In het noorden zijn er wolkenvelden. Later vanmiddag en vanavond trekt er van het noordwesten uit wat dikkere bewolking binnen, lokaal kan er dan wat motregen vallen. De dag begint erg koud, maar de temperatuur loopt vanmiddag op naar zo’n 13 graden, aan zee blijft de temperatuur wel wat achter. De west- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig of vrij krachtig, langs de kust soms tot krachtig.

Vannacht is er aanvankelijk veel bewolking en lokaal kan er nog wat lichte (mot)regen vallen. In de loop van de nacht klaart het van het noordwesten uit waarschijnlijk meer op. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. Er staat een matige westelijke wind.

Dinsdag overdag zijn er wolkenvelden, maar schijnt ook de zon geregeld. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11 graden op de Wadden en vlak aan zee tot 12 tot 15 graden verder landinwaarts. De west- tot noordwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanaf vandaag komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling met het centrum net west van de Britse Eilanden en een rug richting het midden van Europa. Het hoog zorgt voor stabilisatie en overwegend droog weer gedurende de MD-periode. Woensdag lijkt een afsplitsing van het hoog via onze omgeving naar oost Europa te trekken. De stroming wordt dan tijdelijk oostelijk en op hoogte zuidoostelijk, waardoor er donderdag en deels ook vrijdag een fractie zachtere lucht opdringt. Gedurende de EPS periode ligt het zwaartepunt van het hogedrukgebied tussen Groenland en Ierland en de voert de NW-N stroming aanzienlijk koudere lucht aan in een cylonale aanvoer. De lagedruk vinden we dan meest boven Scandinavie en zuidoost Europa. Maandag lijkt er een aparte lagedrukkern over de Noordzee en ons land zuidoostwaarts te trekken.

Vooruitzichten

Geregeld zon en eerst droog. De temperatuur ligt meest rond de 13 graden, maar daalt fors aan het einde van de week. Vanaf zaterdag neemt de kans op regen fors toe.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 25 april tot en met maandag 02 mei

Grote kans op een wisselvallig en tamelijk bewolkt weertype. De temperatuur ligt het grootste deel van de periode ruim beneden de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Een uitermate consistente run. Een smal begrensde temperatuurpluim gedurende vrijwel de gehele MD-periode. De opdringende zachtere lucht donderdag is overigens minder uitgesproken. Er is nog steeds wat onzekerheid over het moment van invallen van de koude NW-aanvoer. Vrijdag is de “wisseldag” wat dat betreft. Vanaf het komende weekeinde in ieder geval een sterke terugval van temperatuur en de intredende wisselvalligheid. Zo’n 70% van de members ondersteunen dat cyclonale Scandinavische beeld en de NW-N storing in onze omgeving. De staafdiagrammen komen gedurende de EPS-periode op 60-70% kans op regen. De temperatuur is dan opgelegd ruim beneden de normaal. Voor het noorden van het land geven ze dan meest waarschijnlijke waarden tussen 6 en 8 graden aan, in het zuiden van het land 8 tot 10 graden. Halverwege de volgende week wordt de koude dan mogelijk iets getemperd, op een meer WZW wind. Ook dan blijft het echter beneden de normale waarde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn