Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Geregeld zon met nog lokaal een lichte bui.

25 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee trekt noordoostwaarts en vult op. Tegelijkertijd bouwt een hoog ten zuidwesten van Ierland verder op. Ons aandachtsgebied bevindt zich hierdoor in een westelijke stroming. Boven het oosten ligt nog een zwakke trog, deze verlaag in de ochtend het land. Ook overdag passeert nog een zeer zwakke trog, waarna het hoog zijn invloed over ons aandachtsgebied uitbreidt. Zaterdag komt het hoog met het centrum boven de Noordzee terecht, waardoor de stroming geleidelijk noordoostelijk wordt.

In het oosten en zuidoosten komt vanochtend op veel plaatsen nevel en laaghangende bewolking voor. Elders zijn er opklaringen en kan er zeer lokaal eerst mist voorkomen. De laaghangende bewolking lost later vanochtend op en dan schijnt net als in de rest van het land geregeld de zon, afgewisseld door stapelwolken. Op een enkele plaats kunnen de stapelwolken nog uitgroeien tot een lichte bui, maar veel plaatsen houden het droog. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak tot matig, vlak aan zee is de wind westelijk. In de loop van de dag draait de wind naar het noordwesten.

In de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen, maar in het noorden van het land kunnen ook wolkenvelden vanaf zee binnendrijven. In opklaringen is er opnieuw kans op nevel of een mistbank. De minimumtemperatuur ligt rond de 6 graden. De wind wordt zwak en waait uit een noordelijke richting.

Waarschuwing land 0 new

Zaterdag overdag wisselen stapelwolken en zon elkaar af en blijft het overal droog. De temperatuur loopt op naar een graad of 16. De wind draait gedurende de dag naar het noordoosten en is zwak tot matig.

Vandaag is er nog sprake van zwakke cyclonaliteit aan de zuidflank van een hoogtelaag voor de Noorse kust. Dit trekt noordoostwaarts en van het westen uit bouwt een krachtige rug vanuit het Azorenhoog zich op en deze komt zondag boven de Noordzee te liggen. Aan de grond vormt zich in het weekeinde een hoog boven de Noordzee en het zuiden van Scandinavie. Hierdoor komt er bij ons een oostelijke stroming op gang. Na woensdag verplaatst het centrum van het hoog zich naar het gebied ten westen van de Britse Eilanden. Pas helemaal aan het einde van de periode lijkt er van het noordwesten uit een storing dichterbij te komen.

Vooruitzichten

Rustig en droog herfstweer met zonnige perioden.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 02 oktober tot en met vrijdag 09 oktober Grote kans (70-80%) op voortzetting van het droge weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn