Wednesday 22 March
Weerman Jannes Wiersema

Gladheid door sneeuw en ijzel.

07 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een frontale zone (of eigenlijk meerdere oude fronten die op elkaar zijn ingelopen op de Atlantische Oceaan) trekt over het land. Op enige hoogte glijdt beduidend zachtere lucht over koude lucht die aan de grond door een gekrompen wind aangevoerd wordt. Zaterdag overdag loopt de frontale trog met het front a.g.v. de koude plaklaag slechts heel langzaam verder zuidoostwaarts, vanaf zaterdagmiddag komt de noordwestelijke helft weer in de polaire lucht. Zaterdagavond laat komt er een rug vanuit Groot-Brittannië dichterbij, deze passeert in sterk afgezwakte vorm in de loop van de zondag.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is bewolkt en op veel plaatsen valt ijzel, in het oosten eerst ook nog sneeuw. Hierdoor is er op uitgebreide schaal gladheid ontstaan. Van het noordwesten uit verdwijnt de gladheid en wordt het droger, maar in het zuidoosten kan het tot in de avond ijzelen. Verder is er in de loop van de dag kans op mist. De maxima lopen uiteen van 7°C op de Wadden tot rond het vriespunt in het zuidoosten van het land. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer eerst nog (vrij) krachtig. In de avond draait de wind in het noordwesten naar west tot noordwest.

Gedurende de nacht naar zondag zijn er soms brede opklaringen. Aan zee is een enkele regenbui mogelijk. Landinwaarts kan een ondiepe mistbank ontstaan. De temperatuur loopt uiteen van 5°C aan zee tot dichtbij het vriespunt in het oosten van het land. Lokaal kan het verder landinwaarts nog glad worden door opvriezing van natte weggedeelten. De wind is west tot noordwest en zwak tot matig.

Zondag overdag is het zwaar bewolkt. Het blijft waarschijnlijk op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind is zwak en noordwestelijk. In de middag wordt de wind variabel.

Aanvankelijk wordt ons weerbeeld bepaald door hoge druk. Maandagavond passeert een frontaal systeem. Vanaf woensdag trekken aan de zuidflank van een complex lagedrukgebied boven Scandinavie enkele randstoringen over het aandachtsgebied. Aan het einde van de operationele run beweegt een hogedrukgebied ten westen van Portugal naar Scandinavie. Hierdoor wordt er koudere lucht aangevoerd en kunnen storingen West-Europa niet meer bereiken.

Vooruitzichten

Wisselvallig en temperaturen boven normaal. Aan het einde van de week lagere temperaturen met kans op winterse buien en meer wind.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 14 januari tot en met zaterdag 21 januari

Toenemende kans (naar 50-60%) op temperaturen onder normaal en s ‘nachts lichte tot matige vorst. Tegelijkertijd een afnemende kans op neerslag (naar 40-50%).

De onzekerheden zijn de komende week relatief klein. De oper wordt aan het einde van de run echter door een minderheid van de leden ondersteund. De spreiding van het ensemble wordt vanaf dat moment groot, waarbij het grootste deel van de leden toch een wind uit richtingen tussen zuid en west berekenen. De aflandige oplossingen zijn de koude oplossingen. Aandachtspunt voor de komende periode zijn de randstoringen, waarbij winterse buien gepaard kunnen gaan met zware windstoten.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

 2 total views,  2 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn