Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Grijs en regenachtig.

16 oktober 2015 door Jannes Wiersema

40Een hoogtelaag boven het noorden van Italië trekt langzaam noordwaarts en bereikt aan het einde van de periode het Ruhrgebied. Derhalve is de bovenluchtstroming oostelijk, en wordt op hoogte tamelijk warme en vochtige lucht aangevoerd. Aan de grond wordt met een oostelijke tot noordoostelijke stroming vrij koude lucht aangevoerd. Derhalve is de opbouw vochtig en stabiel en door opglijding en kortgolvige troggen in het hoogtelaag wordt verticale beweging geforceerd hetgeen leidt tot neerslagvorming. In de situatie komt niet zoveel verandering

Het is zwaar bewolkt met lokaal wat motregen. Een volgend regengebied bereikt vanochtend het noordoosten en breidt zich uit over het land. De maxima lopen uiteen van 7 graden in het zuidoosten tot 12 graden in het noordwestelijk kustgebied. Boven land staat een zwakke tot matige noordoostelijke wind, in het noordelijk kustgebied blijft de wind (vrij) krachtig. In de middag wordt de wind zwak en veranderlijk. In de avond wordt de wind weer zwak oostelijk.

In de nacht naar zaterdag is het bewolkt en nevelig en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5 en 8 graden. De wind is zwak en veranderlijk, in het Waddengebied staat er een matige oost- tot noordoostenwind.

Waarschuwing land 0 new

Zaterdag is het bewolkt en in de ochtend bovendien ook nevelig, lokaal valt er motregen. De maximumtemperatuur ligt rond 10 graden. In de avond trekt in het noordoosten van het land weer een nieuw regengebied het land binnen. Er staat een zwakke tot matige oostenwind.

Aanvankelijk wordt het bovenluchtpatroon getypeerd door een complexe blokkade nabij onze omgeving. In de loop van volgende week wordt het stromingspatroon steeds eenvoudiger en wel zo dat deze steeds meer westelijk en zonaal wordt. In de EPS-periode lijken de meanders in de stroming weer groter te worden. De exacte positie van de hoogtetrog en -rug assen zal bepalend worden voor het weertype.

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking met soms wat regen. Oplopende temperaturen naar waarden rond normaal.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 23 oktober tot en met vrijdag 30 oktober Zeer waarschijnlijk voortzetting van het licht wisselvallige weertype met temperaturen rond normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn