Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Grijs met soms motregen

17 oktober 2015 door Jannes Wiersema

12Een hoogtelaag boven Tsjechië tolt de komende 48-uur verder westzuidwestwaarts over Duitsland. Rond dit systeem stroomt op hoogte relatief zachte en vochtige lucht in onze richting. In het grondpatroon ligt er een vlak lagedrukgebied boven het westen van het Europese continent. Een kleine separate kern over ons land trekt langzaam naar het Kanaal. Een occlusie die ons land afgelopen nacht is gepasseerd ligt net ten westen van ons land. Een volgende frontale impuls lijkt vanavond en komende nacht van het noordoosten uit zich over het land uit te breiden. De over ons land aangevoerde lucht is in de onderste niveaus aanhoudend vochtig, de opbouw is uitermate stabiel. De condities zijn ook vanwege het ontbreken van wind slecht, hoewel het overdag wel marginaal beter kan worden. We blijven gedurende deze verwachtingsperiode in dezelfde zeer vochtige grenslaag. Kortgolvige troggen in het hoogtelaag zorgen soms voor wat extra optilling, hetgeen leidt tot neerslagvorming.

Het is bewolkt en vanochtend ook sterk nevelig en lokaal mistig. Lokaal valt er soms wat motregen. De middagtemperatuur ligt tussen de 11 graden in het noordwesten en 8 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit uiteenlopende richtingen, aan zee is de wind meest noordoostelijk.

Vanavond en komende nacht blijft het bewolkt en neemt de kans op regen toe. De temperatuur wordt ongeveer 6 graden en er staat een zwakke veranderlijke wind.

Waarschuwing land 0 new

Zondag blijft de bewolking overheersen en opnieuw valt er van tijd tot tijd regen. Het wordt in de middag een graad of 10 en de wind is zwak en waait uit uiteenlopende richtingen.

Vanaf maandag komt er een overtuigend einde aan de huidige weersituatie met hoogtelaag boven Duitsland. Een hogedrukuitloper boven de oceaan breidt zich via Biskaje uit richting Frankrijk. Eigenlijk zijn de neerslagkansen in de eerste helft van de nieuwe week nog klein. Vanaf woensdag lijken er nu en dan zwakke frontale uitlopers ons land te kunnen bereiken. Gedurende de EPS-periode lijkt de stroming weer wat meer te meanderen.

Vooruitzichten

De bewolking overheerst, maar het blijft waarschijnlijk wel overwegend droog. Met een graad of 13 ligt de temperatuur rond de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 24 oktober tot en met zaterdag 31 oktober Naast nu en dan zon, is er ook een 30-40% kans op wat regen. De temperatuur blijft waarschijnlijk rond de normale waarde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn