Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Half tot zwaar bewolkt, enkele winterse buien, vannacht kans op sneeuwbuien.

06 maart 2016 door Jannes Wiersema

41In een hoogtetrog is polaire lucht afgezakt vanaf Jan Mayen (Noorw) via de Noordzee tot het noorden van Spanje. In deze hoogtetrog bevindt zich op 500 hPa actueel een afgesnoerd laag boven het noorden van ons land. Het hoogtelaag trekt langzaam oostwaarts, terwijl gelijktijdig vanaf de Noordzee een nieuwe hoogtelaag zuidwaarts trekt die maandagnacht samengaat met het eerdergenoemde laag. Aan de grond zien we een complex laag met diverse kleine kernen boven onze omgeving en oosten van Duitsland. Rond de diverse kernen is ten noorden en westen een occlusiefront aanwezig dat nu vrijwel stationair ligt. Eén van de lagedrukkernen ligt momenteel boven Zeeland en het westen van Noord-Brabant. Dit laagje trekt langzaam oostwaarts en trekt in de loop van de dag opvullend zuidoostwaarts. Rond dit laagje trekken occlusierestanten mee het land op. Vandaag trekt de Duitse lagedrukkern naar Denemarken waarna boven ons aandachtsgebied de stroming steeds meer noordwest wordt en de occlusierestanten van de Noordzee het land overtrekken. Zondag op maandagnacht ontwikkelt zich een trog vanuit het Deense laag richting het westen van ons land. Deze trog verplaatst zich van Zeeland naar Limburg en in de trog zijn geclusterde winterse buien mogelijk.

Het is wisselend bewolkt en af en toe valt er regen of komt een bui voor, waarbij hagel niet uitgesloten is. Mogelijk dat landinwaarts ook natte sneeuw voorkomt. In het noorden en oosten van het land komen er aanvankelijk nog brede opklaringen voor, maar ook hier neemt de bewolking en neerslagkans in de loop van de ochtend toe. Verder komt in het oosten van het land op een enkele plek nog mist voor. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 6 graden. De zwakke tot matige wind is overwegend noordwestelijk, maar landinwaarts eerst nog veranderlijk, aan de kust trekt de wind aan naar (vrij) krachtig.

 

Neerslag:

Nabij het laagje de meest buiige neerslag. Naarmate de buien verder landinwaarts komen neemt de kans op winterse neerslag ook toe. Overdag laten alle modellen vanuit het westen neerslag zien. Deze is af en toe buiig van karakter. Midden op de dag is de kans op winterse neerslag niet groot (mogelijk korrelhagel) tegen. In de avond en nacht neemt de kans op winterse neerslag weer toe. Indien de intensiteit maar groot genoeg is of de neerslag langer aanhoudt is ook droge sneeuw mogelijk. Op de trog is er kans op geclusterde buien (CAPE 200-440 J/kg, schering 15 kn: single cells)

Komende nacht is er met name in de zuidelijke helft van het land kans op enkele sneeuwbuien, die plaatselijk voor een sneeuwdek kunnen zorgen. In opklaringen ontstaat er mist, de kans hierop is het grootst in het noorden en oosten van het land. De minimumtemperatuur komt op veel plaatsen net onder het vriespunt te liggen. Door bevriezing van natte weggedeelten maar ook door winterse neerslag is er kans op gladheid. De wind is zwak en waait meest uit richtingen tussen zuid en west.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en trekken enkele buien over het land waarbij met name in de ochtend ook (natte) sneeuw kan voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6 graden. De wind komt meest uit richtingen tussen west en noord en is zwak tot matig.

Een hoogtetrog, gevuld met polaire lucht bepaalt het weer vandaag en morgen. Dinsdag zien we een tijdelijke stabilisatie van het weer door een trekrug. Deze rug wordt op haar beurt weer verdreven door een nieuwe hoogtetrog die na woensdag naar het oosten wegtrekt. Dit is de opmaat voor een uitloper van het Azorenhoog die zich in onze buurt nestelt. Afhankelijk waar de rugas zich precies bevindt (variërend in de EPS-cluster van boven Engeland, boven Nederland of boven Midden-Europa) krijgen we te maken met respectievelijk een noordwestelijke, westelijke of een zuidwestelijke aanvoer. De meerderheid van oplossingen laat in ieder geval een stabieler weertype zien.

Vooruitzichten

Wisselend bewolkt en kans op winterse neerslag en vanaf donderdag alleen nog neerslag in de vorm van regen.Tot en met donderdag kans op lichte vorst in de nacht en vroege ochtend. Middagtemperaturen oplopend van 6 graden in het begin naar ongeveer 9 graden aan het eind van de periode.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 13 maart tot en met zondag 20 maart

Tamelijk grote kans (70%) op een droog weertype met temperaturen rond de langjaargemiddelde waarden.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Wisselend bewolkt en kans op winterse neerslag en vanaf donderdag alleen nog neerslag in de vorm van regen.Tot en met donderdag kans op lichte vorst in de nacht en vroege ochtend. Middagtemperaturen oplopend van 6 graden in het begin naar ongeveer 9 graden aan het eind van de periode.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn