Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Het weer voor Groningen van Vrijdag 29 Juli 2016

29 juli 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen lage druk ten noorden, met een lagedruk kern boven de Noorse Zee en een tweede kern boven het zuiden van Schotland, en hoge druk boven het zuiden van Europa, bevinden we ons in een (zuid)westelijke stroming. Hierin loopt actueel eerste oude occlusie over het land. Deze verlaat in de vroege ochtend het noordoosten van het land, terwijl vanuit het westen een volgende occlusie, horend bij het laag boven Schotland, nadert. Deze occlusie trekt in de ochtend en eerste helft van de middag over het land.

In de ochtend mogelijk langs de kust nog wat zon later overal bewolkt en een paar buien ,in de middag af en toe regen,tegen de avond vanuit het westen droog en wat opklarend met nog wat zon mogelijk.Middagtemperatuur ca 21 graden.
De avond verloopt droog met opklaringen. Er staat een matige tot bij vlagen een krachtige Zuidwestenwind in de avond langzaam afnemende wind.In de nacht langs de kust nog een enkele bui,elders overwegend droog en soms wat opklaringen minimum temperatuur van 14 graden.
Zaterdag: De grootste deel van de dag lijkt het zoals het nu is zo goed als droog te kunnen verlopen met in de ochtend flinke zonnige perioden in de middag  wat meer bewolking met mogelijk een licht buitje maar ook af en toe zon de maximum temperatuur is 20 tot 22 graden, Verder staat er een matige tot bij de kust een vrij krachtige Noordwestenwind,later op de dag afnemende wind en verandelijke wind.
De avond is het wisselend bewolkt  en  het op de meeste plaatsen  droog. De wind is  matig en langs de kust weer vrij krachtig uit het NO tot ZW,in de nacht krimpend naar Noordwest. De nacht is het op de meeste plaatsen droog en kans op een mistbank .Minimum temperatuur 14 graden.
Zondag zijn er flinke zonnige perioden,in de middag stapelwolken maar het blijft op de meeste plaatsten droog,met middagtemperatuur van 20 tot 22 graden. Er staat een matige wind uit het Westen tot Noordwesten.
Een hoogtelaag boven de Noorse Zee trekt zeer langzaam oostwaarts en vult in het begin van de week boven Scandinavie op. Vanuit het westen nadert dan een hoogterug, die op woensdag over ons land trekt, waarna een volgend hoogtelaag noord van Schotland de sturing overneemt. Dit alles zorgt gedurende de hele periode voor een zonale stroming over ons land. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een opvullend laag boven Scandinavie en een standvastig Azorenhoog met een uitloper over het zuidwesten van Europa. In de tweede helft van de week nadert van uit het westen een volgend laag, wat naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland beweegt. Gedurende de hele periode bevinden we ons in het overgangsgebied tussen het stabiele en onstabiele weer.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig weer met temperaturen rond de 20 graden, vanaf woensdag iets warmer.

untitled vooruitzichten Roodeschool

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 05 augustus tot en met vrijdag 12 augustusEen grote kans op aanhouden licht wisselvallig zomerweer met temperaturen tussen 20 en 25 graden. De kans op temperaturen boven de 25 graden neemt aan het eind van de periode toe naar ongeveer 20%.

De eerste dagen zijn de onzekerheden klein, daarna nemende verschillen in de clusters wat toe. Deze verschillen zitten vooral in de positie en amplitude van de troggen en ruggen; het gehele ensemble laat wel de zonale stroming zien. Vanaf eind volgende week laat wel een deel van de clusters (20%) een blokkerende rug boven midden Europa zien, waardoor de straalstroom ten westen van ons land naar het noordoosten gebogen wordt. De eerste dagen is de spreiding in de EPS-pluim klein, vanaf begin volgende week neemt de spreiding in de temperaturen wat toe, maar pas na het volgende weekend komen er weer enkele 30-ers voor in het ensemble. Verder zien we vrijwel elke dag een zwak neerslag signaal in de EPS terug.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn