Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

In de avond van het zuidwesten uit sneeuw

14 januari 2013 door Jannes Wiersema

Het koudst werd het afgelopen nacht Op Terschelling (!) waarbij het bijna streng vroor, het lukte uiteindelijk net niet: -9.4 graden was de uiteindelijk score. Woensdrecht (-8,0) Gilze Rijen (-8.6) graden, Wijk aan Zee (-8.5), Herwijnen (-7.5) Lelystad (-7.3) Leeuwarden en Vlieland (-7.3) deden ook goed mee. Eelde kwam tot -6.1 graden. In dat gebied was meer bewolking aanwezig en werd de laagste temperatuur pas net na zonsopkomst gemeten, toen het opklaarde. De verschillen in temperatuur hebben alles te maken met opklaringen. Van tijd tot tijd trekken er wolkenvelden vanuit Duitsland over die dan onmiddellijk voor tempering van vorst zorgen. In Noordlaren hoeven ze zich geen zorgen te maken. Daar blijft het de hele dag 1/2 graden vriezen, vriest het de komende nacht 4/6 graden en blijft het morgen zeer waarschijnlijk droog. Niets staat dan de eerste schaatsmarathon dan nog in de weg.

Uit de wolkenvelden die vandaag vanuit Duitsland binnenschoven, viel af en toe lichte tot soms matige sneeuw. Boven het zuidwestelijk deel van de Noordzee lag een gebied met sneeuwbuitjes, die reikten van de Hollandse Eilanden naar Zeeland. Ook daar viel af en toe wat sneeuw. De temperatuur bereikte een waarde van  graden in het zuidwesten en  graden dieper landinwaarts.

Komende avond en nacht neemt de bewolking in het zuiden en later ook in het midden toe en gaat het sneeuwen. Daar schommelt het kwik rond -2/-3 graden terwijl het in Groningen nog 5/7 graden kan vriezen. Later in de nacht neemt ook daar de bewolking toe maar blijft het droog.

Morgen valt er in de zuiden en wellicht ook in het midden van het land (lichte) sneeuw. Het noorden houdt het droog. ’s Middags klaart het in het noorden en westen geleidelijk aan op. In het zuidoosten eerst nog een vlokje sneeuw. De wind komt uit het oosten tot noordoosten en is zwak of matig, kracht 2/3. Er volgt een hele koude nacht waarbij het vrijwel overal matig vriest, -7/-8 graden maar lokaal boven een sneeuwdek is strenge vorst mogelijk waarbij het kwik daalt naar beneden de -10 graden.

Woensdag volgt een fraaie winterdag. Er is flink wat ruimte voor de zon, in het noorden en het kustgebied soms een paar wolken en kans op een sneeuwbuitje. Daar wordt het rond 0 graden, in de Kop van Noord-Holland lichte dooi door enige invloed vanaf de Noordzee. Landinwaarts blijft het 1/3 graden vriezen. Er volgt weer een koude nacht met matige, plaatselijk strenge vorst, -7/-12 graden.

Donderdag ontstaat er aan de zuidflank van het Scandinavische hogedrukgebied een kleine storing. De kans op een sneeuwbui neemt toe. Verder blijft het de hele dag een of twee graden vriezen, alleen in het kustgebied dooit het licht door een windje van zee. In de nacht klaart het weer op en vriest het in het westen 3/5 graden, in het (noord) oosten minima tegen de -10.

Vrijdag volgt een vrij zonnige en koude winterdag met temperaturen rond -3 of -4 graden. Vanuit Duitsland wordt een portie transportkou ons land binnen gevoerd met een matige oostenwind. Het hogedrukgebied boven Scandinavië gaat zich versterken. Dat zal ook nodig zijn. Het maakt zich op voor een aanval van zachte lucht vanaf de oceaan komend weekend. De kans dat deze dooiaanval zal slagen is echter klein zodat de winter ook in het weekend doorzet. Wel kunnen de temperaturen eens wat gaan oplopen en neemt ook de kans op sneeuw toe. Het in kracht toenemende bolwerk van hogedruk boven Scandinavië lijkt de depressies op termijn toch onder ons land langs te duwen waardoor de kou zich zal weten te handhaven.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn