Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

In de kustgebieden enkele buien.

29 november 2012 door Jannes Wiersema

Weerpraatje van donderdag 29 november

 

Vandaag is het wisselend bewolkt met enkele buien die vanaf zee binnendrijven. Landinwaarts blijft het op de meeste plaatsen droog. Vanochtend komt in het oosten en zuidoosten eerst nog lokaal laaghangende bewolking voor. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in Zuid- Limburg tot 7 of 8 graden in het westen. Er staat een zwakke tot matige wind uit noordwest tot noord boven land. Aan de kust en op het IJsselmeer is de noordelijke wind (vrij) krachtig.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er flinke opklaringen en kunnen er vooral in het oosten en zuiden mistbanken ontstaan. In het noordelijk kustgebied is er nog kans op een bui. Het wordt een koude nacht met op veel plaatsen enkele graden vorst. Alleen direct aan zee blijft de temperatuur enkele graden boven het vriespunt. De wind is boven land zwak en veranderlijk. Aan de kust staat een matige noordelijke wind.

 


De schaatsen, die nog in het vet liggen, kunnen daar voorlopig nog blijven liggen. Maar hopeloos is de situatie op de weerkaart allerminst. Vanuit het noorden van Europa wordt al dagen gesleuteld aan de drukverdeling en het continent koelt steeds verder af. Aanvoer van transportkou en een aflandige wind willen nog niet lukken, maar zolang de westelijke circulatie niet de uitkomst is van alle gepuzzel is er en blijft er voor de lange termijn hoop dat het een keertje goed valt voor de winterliefhebbers.

Vrijdag is er eerst kans op mist. Op veel plaatsen breekt de zon daarna heel regelmatig door. In het kustgebied en later op de dag ook in het noorden is kans op een buitje, misschien met hagel. Het is fris met 4 graden in het oosten tot nog 6 in het zuidwesten. De zuidwestenwind houdt zich op de vlakte, kracht 2/3, voor het gevoel een aangename ontwikkeling. In de nacht druppelen er wolken vanaf zee binnen en is het wisselend bewolkt. Het koelt af tot rond 0/2 graden met kans op grondvorst.

Zaterdag krijgen we vooral in de middag te maken met een depressie op de Noordzee. Er is veel bewolking, in de ochtend is het nog overwegend droog en in de middag volgt vanuit het noordwesten regen. In de Limburgse heuvels misschien wel wat natte sneeuw. Het is waterkoud met 4 (oosten) tot 6 graden en een matige wind uit het zuidwesten.

Zondag druipt het lagedrukgebiedje via ons land af naar Duitsland en krijgt een ruggetje van hoge luchtdruk boven Zuid-Noorwegen meer invloed. Aanvankelijk valt er nog een lokaal buitje, de middag verloopt overwegend droog met geregeld zon en temperaturen rond 5 graden. De wind draait naar het noorden tot noordoosten en is matig, kracht 3/4. In de nacht lokaal een graad vorst.

Maandag worden vanaf de oceaan weer nieuwe storingen op ons land afgevuurd. Het brein achter de aanval in een depressie bij Schotland. De dag begint waarschijnlijk droog maar eindigt nat. Het blijft waterkoud met 4/5 graden. De wind is zuidelijk en steekt in de loop van de dag iets op. De diverse weermodellen zien voor volgende week nog altijd vrij veel kou, onder invloed van een vrij zuidelijke straalstroom vanuit het noorden uitzakken tot over Europa. De koers van depressies zal uiteindelijk een belangrijke rol spelen of er al dan niet een hogedrukgebied op een – voor winterliefhebbers – gunstige plaats komt om als trekpaard te fungeren echte kou naar ons land te halen. Nog altijd is de voedingsbodem voor een winterse setting aanwezig en blijft het erg interessant op het weertoneel en voor winterliefhebbers. Mogelijk volgt na het weekend een twee poging van Koning Winter. Vooral het ECMWF en GFS zinspelen hier op.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn