Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

In de loop van de ochtend opklaringen

04 februari 2013 door Jannes Wiersema

Een zwak koufront, verbonden met een lagedrukkern ten zuiden van IJsland, trekt deze ochtend over on land. Na de passage wordt via een sterke westelijke stroming koele, onstabiele lucht naar onze streken aangevoerd. De vermelde depressiekern beweegt zich morgen in zuidelijke richting en trekt woensdag via Nederland het vasteland op. De stroming blijft sterk, ruimt naar noord en stuurt geleidelijk koudere lucht naar onze omgeving.

Precies een jaar geleden was het ijzig koud. Op de ochtend van de 4e februari 2012 stokte het kwik in Lelystad bij -22,9 graden. Dat was onder een heldere hemel en een sneeuwdek, dat op de derde werd gevormd. Berkhout bij Hoorn noteerde toen -21,9 en Marknesse -22,8 graden.

Het is zwaar bewolkt en van tijd tot tijd valt er (mot)regen. In de loop van de ochtend klaart het van het westen uit op. In het noorden kunnen nog enkele buien voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond de 8 graden. De westelijke wind neemt toe naar vrij krachtig, aan zee tot krachtig of hard.

Komende nacht trekken er meer buien over het land. Deze krijgen meer en meer een wat winters karakter wat plaatselijk gladheid kan opleveren. De minima liggen tussen de 0 en 3 graden. De wind is inmiddels weer gedraaid naar het zuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard.

Dinsdagochtend is het half tot zwaar bewolkt met af en toe een winterse bui. In de middag neemt de buiigheid geleidelijk af. De middagtemperatuur komt uit rond 4 graden. De west tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig.

Na woensdag wordt de grootschalige circulatie boven de Euro- Atlantische regio bepaald door een enigszins doorstroomde hoogterug boven het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan en een brede Scandinavische hoogtetrog die tot over Midden- Europa gaat uitzakken. De spil van het hoogtelaag bevindt zich tegen en tijdens het weekeinde waarschijnlijk boven Denemarken.
Het gevolg is dat wij te maken krijgen met een winters weertype. In de nacht vriest het meest licht en bij langdurige opklaringen en de aanwezigheid van een sneeuwdek is ook matige vorst (beneden -5) mogelijk. De sneeuwkansen zijn, zoals het zich nu laat aanzien, met name woensdag en vrijdag (randstoring) relatief groot.

In de loop van het weekeinde trekt een mogelijk intensiverend lagedrukgebied van Ierland naar Frankrijk. Onduidelijk is nog wat de invloed van het systeem op ons weerbeeld zal zijn.
Onzeker is ook of er volgende week een duidelijke verbinding gaat ontstaan tussen Azorenhogedruk en hogedrukactiviteiten boven Noord-Europa en Noord-Rusland. Teneinde de (Valentijns)winter wat meer structuur te geven, zou dat wel handig zijn.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn