Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

In de noordelijke helft bewolking, elders onbewolkt en lokaal een mistbank.

23 augustus 2016 door Jannes Wiersema

28Een hoogterug van Spanje naar Nederland verschuift geleidelijk oostwaarts, waardoor steeds warmere lucht wordt aangevoerd. In de onderste luchtlagen is een front aanwezig boven het noorden van ons land, dat geleidelijk noordwaarts gaat bewegen als warmtefront. Ook passeert er vandaag een uitloper van hogedruk van zuidwest naar noordoost. Een vore bereikt woensdagochtend het westen van de FIR en in de middag de westkust waar het stagneert.

Grootste verschillen tussen de modeluitvoer zijn zichtbaar in de temperatuur. Harmonie is enkele graden warmer dan Hirlam en vooral EC. In het zuidoosten en het gebied ten zuiden van Lauwersoog is de bodem te droog in het model. Kijkende naar de temperatuur aan de top van de grenslaag en de hoogte ervan is lokaal 34 graden wel mogelijk in het zuidoosten, maar Harmonie komt op enkele plaatsen met 36 graden. Deze run zien we dat de vore niet meer doorloopt in Hirlam en juist wel in Harmonie.

Vandaag zijn er zonnige perioden, maar in de noordelijke helft komen eerst nog wolkenvelden voor die langzaam noordwaarts naar zee trekken. In het zuidoosten komt aanvankelijk nog een enkele mistbank voor. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met maxima tussen 24 graden in het noorden en lokaal 29 graden in het zuiden. De wind draait naar een zuidelijke richting en is zwak tot matig.

In de nacht naar woensdag is het onbewolkt. Bij een zwakke zuidoostelijke wind wordt het een zwoele nacht met minimumtemperaturen rond 17 graden.

Woensdag overdag is het zonnig. In de middag en avond drijft van het westen uit hogere bewolking het land binnen. De middagtemperaturen liggen tussen 27 graden op de Wadden en lokaal 34 graden in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind, die in het middag aan de kust naar het noordwesten draait en enige verkoeling brengt.

Ons land bevindt zich aan de oostflank van een hoogterug, die langzaam oostwaarts trekt. Er wordt steeds warmere lucht aangevoerd. T850 stijgt naar waardes van circa 19/20 graden, Het golvende polaire front ligt van Zuid-Engeland naar Zuid-Zweden en komt pas zondagavond en in de daaropvolgende nacht door. Hierna wordt de warme lucht verdreven en de stroming zonaal.

Vooruitzichten

Vrij zonnig en warm tot zeer warm. Vanaf vrijdag een kleine kans op een (onweers)bui. Maandag afkoeling en toenemende kans op regen.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 30 augustus tot en met dinsdag 06 september

Maxima tussen 20 en 25 graden en neerslagkansen van circa 40%

De relatieve nabijheid van het polaire front zorgt eind deze week voor enige onzekerheid. In de huidige operationele run blijven we in de warme lucht, maar een minderheid van de oplossingen laat het front dichterbij komen. De overgang naar koeler weer lijkt zonder al te veel problemen te gaan verlopen. De CAPE-waardes liggen voor doorkomst van het front vrij hoog, maar de neerslagkansen zijn tegelijkertijd klein (er is een eveneens hoge CIN). Vanwege de negatieve bias van ECMWF in omstandigheden met instraling, is het niet ondenkbaar dat er vanaf woensdag in het zuidoosten 5 dagen op rij volgen met maxima boven 30 graden. Bovendien zien we in het EPS hoge kansen op minima boven 18 graden op vrijdag, zaterdag en zondag.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn