Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

In de ochtend regen, daarna opklaringen en een bui. Veel wind

30 januari 2013 door Jannes Wiersema

Een koufront trekt op dit ogenblik van west naar oost over onze kust. Achter dit front staat een strakke westelijke stroming, die iets minder zachte maritiem gematigde lucht aanvoert. Ook morgenmiddag trekt een koufront over onze regio. Op dit slepende front onstaat vrijdag door golfvorming een aparte depressiekern, die zich snel uitdiept en zaterdag in de omgeving van ons land terecht komt. Deze kern verplaatst zich verder naar het zuidoosten van Europa, waardoor de stroming zaterdag naar de noordelijke sector ruimt en er minder zachte lucht wordt aangevoerd.

Een regengebied trekt in de ochtend van west naar oost over het land. Daarna klaart het van het westen uit op. Wel is er dan met name landinwaarts een enkele bui mogelijk. De temperatuur ligt vanochtend rond 11 graden, maar daalt vanmiddag naar waardes rond 9 graden. De zuidwestelijke wind is (vrij) krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer hard. Vanochtend zijn er (zware) windstoten mogelijk tot ongeveer 75 km/uur. Aan het begin van de middag neemt de wind tijdelijk iets af.

Vanavond trekken opnieuw buien vanaf zee het land binnen met daarbij een kleine kans op onweer. De westelijke wind is vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer hard tot stormachtig. Vooral in de kustgebieden zijn zware windstoten mogelijk tot 80 km/uur.

Vannacht is het wisselend bewolkt en vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 6 graden. In de zuidelijke helft van het land neemt de wind af naar matig, langs de kust naar krachtig. Het waddengebied houdt het grootste deel van de nacht kans op windstoten tot 80 km/uur.

Donderdag overdag neemt de bewolking van het westen uit snel toe en volgen er perioden met regen. In de loop van de dag klaart het op, maar kan er ook een bui voorkomen. De middagtemperatuur komt uit rond 8 graden. De wind is zuidwestelijk en vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard.

Vrijdag trekt een kleine randstoring vanuit de wateren nabij IJsland richting het zuiden van ons land. Aan de achterzijde wordt koudere Arctische lucht aangevoerd. In het zuiden valt geregeld regen, het noorden heeft droog weer met wat zon. Het wordt 5/6 graden. In de nacht temperaturen dichtbij nul en kans op een winterse bui.

Zaterdag waait er een frisse noordwestenwind bij 4/5 graden. Er is ruimte voor de zon en kans op een (winterse) bui. ’s Nachts rond nul.

Zondag is er veel bewolking en neemt de kans op regen weer toe. Het wordt 4 graden in het oosten tot 6 in het westen. Veel mensen vragen zich af of de winter nog terugkeert en het liefst voordat alle ijs weer uit de vaarten en plassen is verdwenen. De kans dat dit gebeurt is te verwaarlozen. Helaas voor alle schaatsliefhebbers zal de winter, mocht deze in februari terugkeren helemaal weer opnieuw beginnen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn