Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

In de westelijke helft mist, later zon en hoge temperaturen.

10 april 2015 door Jannes Wiersema

half bewolktEen hoogterug boven het Middellandse Zeegebied breidt zich geleidelijk uit tot over onze omgeving. Aan het einde van volgende week wordt deze rug steeds meer aangetast als een hoogtelaag vanaf de Atlantische Oceaan naar de Golf van Biskaje koerst. Het is de vraag hoe dichtbij dit laag echter weet te komen en al snel lijkt opnieuw hoge druk het weerbeeld te gaan bepalen.

De invloed van een hoog ten oosten van ons land is overheersend, terwijl een Atlantisch laag richting IJsland koerst. De stroming wordt zuidelijk en in deze stroming trekt allereerst een kortgolvige hoogtetrog vanuit de Golf van Biskaje richting Zeeland, alwaar het zaterdagochtend arriveert. Deze hoogtetrog trekt noordoostwaarts over het land en passeert Nieuw-Beerta rond het zaterdags middaguur. Met deze hoogtetrog trekken enkele frontale restanten mee. Bij het Atlantisch laag hoort een koufront en dat bereikt zaterdagochtend het noordwesten  en zaterdagmiddag het noordwesten van het land. De zuidoostgrens wordt zaterdagavond bereikt. 

Er is weinig bewolking, maar vooral in de noordwestelijke helft is op veel plaatsen mist aanwezig die lokaal dicht kan zijn. Halverwege de ochtend lost de mist op en is er de rest van de dag veel ruimte voor de zon met slechts af en toe wat sluierbewolking. De temperatuur loopt in de middag op naar 15 graden op de Wadden tot plaatselijk 23 graden in het zuidoosten van het land. De zwakke wind uit uiteenlopende richtingen wordt vanmiddag zwak tot matig uit richtingen tussen zuid en zuidoost.

In de nacht naar zaterdag trekken er wolkenvelden over en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden. Er staat een matige wind uit zuidelijke richtingen.

Zaterdagochtend schijnt in het noordoosten eerst nog enige tijd de zon. Verder wordt het een bewolkte dag met af en toe regen. In de avond klaart het van het westen uit weer op. De maximumtemperatuur ligt tussen de 11 graden langs de kust tot lokaal nog 17 graden in het oosten van het land. De zuidenwind draait in de loop van de dag naar zuidwest en neemt daarbij toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig. In de avond draait de wind naar west en neemt sterk in kracht af. 

Vooruitzichten

Vrijwel droog en aanvankelijk temperaturen rond normaal, later oplopende temperaturen.

Za Zo Ma Di Wo Do
Zonneschijn (%) 20 60 40 50 50 60
Neerslagkans (%) 60 30 20 20 20 20
Neerslaghoeveelheid (mm) 1/3 0/1 0 0 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 8 2/4 3/5 1/5 3/7 4/7
Middagtemperatuur (°C) 15 11/14 10/12 13/17 14/19 12/20
Windrichting ZW ZW NW W W O
Windkracht (bft) 5 4 3 3 3 2

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn