Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

In het midden en zuiden mist, verder wolkenvelden en meest droog.

12 december 2016 door Jannes Wiersema

bewolktOp de oostflank van een rug van hogedruk net ten zuidwesten van ons land staat er boven ons aandachtsgebied een westelijke stroming. Deze rugas trekt geleidelijk oostwaarts en ligt in de ochtend boven ons land, waarna deze in de middag het land verlaat. Occlusierestanten ten noorden van ons land boven de Noordzee trekken het noorden/noordoosten van het land binnen en komen daar tot stilstand. Een barocliene band ten noorden van deze occlusie, boven Denemarken en het zuiden van Zweden beweegt zuidwaarts, maar trekken oost van ons land langs. Op de westflank van de genoemde rug nadert een NW-ZO georiënteerd zwak occlusiefront dat maandagavond wat neerslag in het zuidwesten oplevert. Deze neerslagband trekt gedurende de nacht naar dinsdag noordoostwaarts over ons land. Een volgende golf in deze barocliene zone (geactiveerd door een kleinschalig hogtelaagje) trekt vervolgens dinsdagmiddag en avond van -west naar oost over het land.

De modellen zitten grootschalig op een lijn. Grootste aandachtspunten zijn met name de mist en stratus vannacht en het al dan niet optrekken daarvan overdag. Verder nog timingsverschillen in de occlusie van maandagavond. Hirlam is beduidend sneller met de neerslag hiervan dan de andere modellen. Ook verschillen in het volgende golfje voor dinsdagavond. Hirlam is nu ook veel minder actief, laat het noordelijker trekken.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

In het midden en zuiden komt er (dichte) mist voor, die verkeersbelemmerend kan zijn. Deze mist zal overdag maar moeizaam optrekken en zich noordwaarts uitbreiden. Verder is er vrij veel bewolking en weinig ruimte voor de zon alleen het Noorden kans op wat zon. In de avond gaat het van het zuidwesten uit nu en dan regenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden, maar in hardnekkige mist zal het flink kouder zijn. De wind is meest zwak en komt uit een west tot zuidwestelijke richting. Deze draait in de loop van de dag naar het zuiden

Gedurende de nacht van maandag op dinsdag valt er nu en dan regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 4 in het oosten tot omstreeks 9°C in de kustgebieden. De wind is zuidelijk en zwak tot matig.

Dinsdagochtend is er veel bewolking. Er kan af en toe wat motregen vallen, maar het is meest droog. Gedurende de middag en avond trekt er opnieuw een gebied met wat regen van zuidwest naar noordoost over het land. De middagtemperatuur is ongeveer 8°C. De wind is zuidelijk en zwak tot matig.

Een NNW-ZZO georienteerde hoogterug ligt aan het begin van de periode het oosten van Spanje via onze omgeving naar IJsland. Binnen deze rug trekt een kleinschalig hoogtetrogje woensdagnacht naar het oosten weg. De rugas blijft vervolgens enkele dagen net ten oosten van ons land liggen. terwijl vanuit het westen een volgende hoogtetrog nadert. Op zaterdag trekt deze in verzwakte vorm over ons land, waarna we opnieuw onder invloed van een hoogterug komen, die vanaf de Atlantische Oceaan. Deze trekt in de eerste helft van de week vanaf de Britse Eilanden via ons land naar de Oostzee. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een zwakke rug boven de Noordzee liggen, waarin een zwakke storing ons land passeert. Vervolgens bouwt een rug zich ten oosten van ons land op. Deze houdt tot en met vrijdag zijn invloed op ons weer en zorgt voor een zuidelijke stroming. Op zaterdag passeert opnieuw een zwakke storing, waarna een nieuw hoog boven de Atlantische Oceaan zich naar onze omgeving uitbreidt. De as hiervan (O-W georienteerd) komt ten zuiden van ons te liggen. Later in deze week verplaatst dit hoog zich naar het oosten.

Vooruitzichten

Rustig weer en meest droog weer. Op woensdag nog wel kans op wat neerslag. Temperaturen rond 8 graden. Later in de week iets koudere nachten.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 19 december tot en met maandag 26 december

Aanvankelijk grote kans (90%) op droog en rustig weer, maar in de loop van de periode een toenemende kans op een overgang naar wisselvallig weer. Onzekere temperatuurverwachting.

De clusters zijn voor deze week vrij eenduidig. Alle clusters tonen de storing van woensdag en hogedrukinvloed ten oosten van ons. Vanaf het weekend nemen de verschillen iets toe, maar ook de storing van zaterdag zit in alle clusters evenals de volgende hoogterug vanaf de Atlantische Oceaan, die in de nieuwe week ten oosten van ons of boven onze omgeving komt te liggen. De pluim is de eerste periode ook tamelijk eenduidig. Na woensdag grote kans op een droge periode, waarbij de temperaturen ruim boven nul liggen, maar een enkele nacht koud kan uitvallen. Pas op de lange termijn neemt de kans op wisselvallig weer toe. De onzekerheid in temperatuur is op de lange termijn ook vrij groot.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn