Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

In het noorden bewolkt, elders vrij zonnig.

21 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een uitloper van een hoog boven Tsjechië bevindt zich boven het noordoosten. Vandaag beweegt de rugas zich langzaam noordoostwaarts. Ten zuiden van de rug voert een zwakke oostelijke stroming continentaal polaire lucht aan. Ten noorden van de as is de aangevoerde lucht maritiem en vochtiger. Een nauwelijks actief warmtefront ligt net ten noorden van de Wadden en beweegt in eerste instantie langzaam nog iets zuidwaarts en kantelt iets van O-W naar een OZO-WNW oriëntatie en beweegt zaterdag weer noordwaarts, waarbij het frontale karakter van het front steeds meer aan betekenis verliest. Met het wegtrekken van de rug wordt de stroming zondag zuidelijk. Op hoogte trekt komende nacht een zwakke trog van zuid naar noord. Aan de grond lijkt deze een zwakke vore te indiceren, die eveneens langzaam noordwaarts trekt. Zuid hiervan wordt de stroming zwak zuid tot zuidwest. Zondag overdag bouwt zich boven ons aandachtsgebied weer een zwakke rug op

Weather map Waarschuwing land 0 new

In het noorden wolkenvelden met kans op een spat motregen, elders is het vrij zonnig en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 4°C. De oostelijke wind is overwegend zwak.

Vanavond en komende nacht trekt de bewolking in het noorden grotendeels weg en wordt het net als in de rest van het land vrij helder. In de loop van de nacht kan dan op meerdere plaatsen (aanvriezende) mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt op de meeste plaatsen rond de -5°C, maar met name in de zuidelijke helft kan het plaatselijk nog kouder worden. De zwakke wind komt uit een overwegend zuidoostelijke richting.

Zondag overdag lost de eventueel aanwezige mist slechts langzaam op, het laatst in het noord(oost)en. In mistgebieden blijft de temperatuur rond of net onder het vriespunt steken. Daar waar de mist verdwijnt komt de zon tevoorschijn en wordt het 2 tot 4°C. De wind wordt zwak en veranderlijk.

Hoog boven het oosten van Europa heeft maandag een uitloper naar ons aandachtsgebied. De as lijkt dan echter net iets ten zuiden van ons land terecht te komen. Maandag passeert een opvullende hoogtetrog, met daaraan gekoppeld een zeer zwak koufront. Daarna zien we dat aan de oostzijde van een ZW-NO georienteerde hoogterug en aparte kern van hogedruk ten zuiden van ons, dat in de loop van de volgende week oostwaarts trekt. Ook op hoogte trekt de hoogterug naar het oosten van Europa. Boven de oceaan stelt zich ondertussen een westelijke stroming in, die in het weekeinde van 28/29 januari ook in ons aandachtsgebied lijkt door te zetten. Tot die tijd is het vrijwel droog, daarna trekken er geregeld storingen over.

Vooruitzichten

Rustig winterweer met lage neerslagkansen. Maximumtemperaturen meestal ruim boven nul. ’s Nachts overwegend lichte, soms matige vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 28 januari tot en met zaterdag 04 februari

Grote kans (ongeveer 80%) op een zachter en wisselvalliger weertype.

Onzekerheid zit hem de eerstkomende dagen vooral in de precieze locatie van de rug-as. We zien in zijn algemeenheid toch wel een ruime meerderheid van de leden de stroming wat ruimen naar zuidwestelijke richting, maar wel zwak. We zien voor de meeste locaties dan ook een tempering van de vorst in de nacht en ochtend op maandag en dinsdag. Lijkt ook te maken te hebben met de passage van de genoemde zwakke storing met meer bewolking. De tempering is het meest overtuigend in het noordwesten, meer naar het oosten en zuiden is daar minder van te merken. Daarna zien we dat de stroming weer aflandig wordt (zuidelijk) met aanvoer van relatief koude en drogere lucht uit Frankrijk. De overgang naar wisselvalliger weer in een westelijke stroming zien we in een (ruime) meerderheid van de EPS. Ongeveer 15-20% van de leden blijft echter koud in een overwegend oostelijke stroming.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn