Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

In het noorden eerst mist, toenemende bewolking en tot de avond droog.

13 februari 2016 door Jannes Wiersema

bewolkt

Ons land bevindt zich in een oostelijke stroming waarin continentale polaire lucht wordt aangevoerd. Een occlusie-restant in de vorm van een buiengebied ligt boven het midden van de Noordzee en is tot stilstand gekomen boven de Duitse Bocht. Een occlusie ligt vanaf de Oceaan via Ierland naar het noorden van Frankrijk. Vanaf de Atlantische Oceaan trekt een laag, horend bij een golf in het polaire front via Bretagne (12 UTC) noordoostwaarts. Dit laag ligt komende nacht om 00 UTC net zuidoost van Limburg en vult morgen boven Duitsland op. Een volgend laagje trekt vanaf Ierland naar Noord Frankrijk. Zondagavond liggen dit alles dan als een vore van lagedruk ZW-NO georiënteerd net ten oosten van ons land. Tegelijk bouwt een scherpe rug op ten westen van de Britse Eilanden, waardoor de noordoostelijke stroming aantrekt.

In het noorden komt eerst mist voor. Deze zal komende uren optrekken, maar het blijft daar tot in de middag bewolkt. Elders begint de dag zonnig, maar in de loop van de dag komt er meer bewolking. Aanvankelijk is het droog, maar later in de middag en in de avond gaat het in de zuidelijke helft van het land af en toe regenen. In de loop van de avond neemt de kans op natte sneeuw toe. De middagtemperaturen liggen rond de 6 graden. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind. Later op de dag neemt de wind op de Wadden toe naar vrij krachtig.

Neerslag:

Op de occlusie boven de Noordzee nog wat lichte buiigheid, blijft ten noorden van het vasteland. Verder vanochtend droog. Vanaf tweede helft van de middag in het zuiden van lichte regen. Hirlam/EC liggen dicht bij elkaar, Harmonie is wat rustiger. We volgen vooralsnog scenario Hirlam. Aandachtspunt is de neerslagsoort. Hirlam Neso geeft signaal voor regen of natte sneeuw, in de nacht op steeds meer plaatsen natte sneeuw of sneeuw. In de loop van de dag gaat Neso weer over naar regen of natte sneeuw. HarmonieNeso bevestigd beeld nu. Afgaande op de progtemps van Hirlam en EC is natte sneeuw/sneeuw bij temperaturen van 1 a 2 graden boven nul en natte bol temperaturen rond of net boven nul. Harmonie is net een fractie kouder en geeft een iets sterker sneeuwsignaal in Neso. Neerslagintensiteiten zijn over het algemeen minder dan 1 mm per uur. Op dit moment schatten we in dat de kans op accumulatie, zeker op de weg, klein is.(ondanks dat de sneeuwdekplaatjes van Harmonie fors zijn).

In de nacht van zaterdag op zondag is het bewolkt en valt er in een groot deel van het land af en toe (natte) sneeuw of regen. Als het wat harder sneeuwt, zal de sneeuw op sommige plaatsen (even) blijven liggen, maar de kans op gladheid is klein. De wind blijft oostelijk en neemt iets af tot matig. De minimumtemperaturen liggen rond 1 graad boven het vriespunt.

Zicht:

Actueel mist in het noordoosten. Zal zich nog verder uitbreiden over het noorden, maar in de loop van de ochtend optrekken (iets aantrekkende wind). Komende nacht slecht zichten in neerslag en bij het laag.

Zondag wordt een bewolkte dag met van tijd tot tijd regen of (natte) sneeuw. Onder de bewolking en bij een matige noordoostelijke wind wordt het niet warmer dan 4 graden.

Aan het begin van de periode ligt een uitgezakte hoogtetrog met de as net ten oosten van ons land vanaf Scandinavie naar het noorden van Afrika, terwijl een hoogterug vanaf de Atlantische Oceaan west van de Britse Eilanden naar de Noorse Zee loopt. Deze rug beweegt de eerste dagen oostwaarts en ligt op woensdag boven de Noordzee en neemt dan in betekenis af. Vervolgens nadert op donderdag een hoogtetrog, die op vrijdag passeert. Hierna stelt zich een zonale stroming in. In het grondpatroon zien we in het begin van de periode uitgestrekte Z-N georiënteerde gordel van lage druk ten oosten van ons land en een ZW-NO georiënteerde rug ten westen van de Britse Eilanden. Dit zorgt voor een noordoostelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht. De rug beweegt op dinsdag over ons land en trekt verder oostwaarts en komt dan op woensdag boven Rusland aan. Op donderdag passeert er vervolgens een frontaal systeem, waarna zich een west-stroming instelt met in en na het volgende week lagedruk boven de Noordzee en Noorse Zee.

Vooruitzichten

Maandag eerst nog kans op (winterse) neerslag, daarna een aantal droge dagen met in de nachten lichte vorst. Aan het einde van de week een overgang naar zachter weer.

 

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 20 februari tot en met zaterdag 27 februari

Grote kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of iets boven normaal.

De clusters liggen voor de eerste week erg dicht bij elkaar, de grootschalige patronen zijn eenduidig. Wel zijn er timingsverschillen in de passage van het frontale systeem aan het einde van de week. Op de langere termijn laten vrijwel alle leden een zonale stroming. Voor de eerste dagen betekent dit een noordelijke stroming, met op maandag nog kans op (winterse) neerslag, waarna enkele droge dagen volgen met koude nachten. Vanaf het einde van de week gaat de wind naar een (zuid-)westelijke richting, lopen de temperaturen op en neemt de wind toe.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn