Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

In het noorden eerst nog mist(banken), verder veel zon.

17 augustus 2016 door Jannes Wiersema

30Een hoog boven de Noorse Zee heeft een uitloper via de Noordzee tot boven het noordoosten van ons land. Aan de flank hiervan heeft een groot deel van het aandachtsgebied boven land te maken met een stroming uit oost tot noordoost en de aanvoer van droge lucht. Bij en ten noorden van de rug is de stroming boven de Duitse Bocht noordoost tot noord en de aangevoerde lucht duidelijk vochtiger. Dit komt vooral tot uiting in de vorm van meer Cu overdag en grotere mistkansen in de nacht en vroege ochtend.

Nauwelijks verschillen in de druk-ontwikkeling. Aandacht gaat vooral uit naar de grenslaag. Daarin zijn er vooral voor het noorden en de Noordzee enkele aandachtspunten. Boven land in de rug-as wordt komende nacht waarschijnlijk weer het koudst, rond 9 graden en met de advectie van vocht vanuit de Duitse Bocht. EC en Harmonie geven als enige voor de komende nacht weer een mistsignaal en een met stratus vollopende Noordzee. Dit zou moeten gebeuren onder een steeds verder zakkende inversie boven de oostelijke Noordzee. Dit lijkt te uitgebreid maar helemaal negeren lijkt niet terecht gezien de actuele satellietbeelden. De basis zal waarschijnlijk op SC niveau blijven. Het zwakke, golvende front boven België en Frankrijk komt donderdag iets verder naar het noorden en vooral Hirlam berekent hier neerslag op, volgens de progtemps zal echter het grootste gedeelte hiervan niet het oppervlak bereiken.

Vooral in het noorden en oosten komt op een aantal plaatsen mist of laaghangende bewolking voor. Deze lossen de komende uren op en het wordt overal (vrij) zonnig. Bij een zwakke tot matige oost- tot noordoostenwind lopen de middagtemperaturen uiteen van 22°C op de Wadden tot rond 25°C in het zuiden.

Tijdens de nacht naar donderdag kunnen vooral in de noordelijke helft opnieuw enkele mistbanken ontstaan. Het kwik daalt naar een 12°C bij een zwakke tot matige noordoostenwind.

Donderdag overdag is het opnieuw vrij zonnig met af en toe sluierbewolking. In het zuiden neemt de bewolking geleidelijk toe en kan er ook wat lichte regen of een bui vallen. De maxima lopen uiteen van 22°C op de Wadden tot lokaal 26°C in het zuiden van het land. De noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Aanvankelijk bepaalt een blokkerend hoog boven Noord-Europa nog het weerbeeld. Het aandachtsgebied bevindt zich daarbij in polaire lucht. Geleidelijk wordt het blokkerende systeem verdreven, een Atlantisch hoogtelaag beweegt oostwaarts en de as van het hoogtelaag komt daarbij net noord en later noordwest van ons land te liggen terwijl een occlusie langzaam noordoostwaarts over ons land trekt. Later trekt een laag over de Noordzee richting Denemarken: het bijbehorende zwakke frontale systeem passeert zaterdag, waarna op zondag de hoogtetrog over ons land trekt. Daarna komt een meanderende westelijke stroming op gang.

Vooruitzichten

Zonnige perioden en geleidelijk een toenemende kans op enkele buien. Middagtemperaturen rond 23°C, in het weekend enkele graden lager.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 24 augustus tot en met woensdag 31 augustus

Een grote kans op een weertype met geregeld zon, normale temperaturen voor de tijd van het jaar en af en toe een bui.

Met het naar (zuid)west draaien van het stromings patroon neemt ook de wisselvalligheid toe en we zien dan ook het aantal leden met (niet al te veel) neerslag geleidelijk toenemen. Enkele van de leden laten na het komende weekeinde een zuidoostelijke stroming zien waardoor de temperatuur flink opdrijft in samenhang met een zeer gering neerslag beeld. Het merendeel van de leden houdt zich aan boven beschreven scenario. Aandachtspunt is de windtoename voor het komende weekeind

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn