Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

In het noorden mist maar ook zonnige gebieden, elders zonnig. Maandag weinig verandering

04 december 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktEen hogedrukgebied boven Zuidoost-Europa heeft een uitloper tot boven het noorden van ons land. De rugas trekt op zondag tergend traag verder noordwaarts en kantelt wat meer richting een NW-ZO oriëntatie. Aan de zuidflank van de rugas voert een iets in kracht toenemende zuidoostelijke stroming wat drogere lucht aan, vooral in het zuidoosten en zuiden. Maandagavond bereikt een zwak front het westen zodra de rugas gekanteld is.

Het weer speelt zich af in de grenslaag. De modellen hebben de verbetering vanuit het zuiden onderschat en berekenen actueel op veel uitgebreidere schaal mist. In werkelijkheid beperkt het zich nu tot een gebied ten noorden van Almere. Overdag en in de nacht naar maandag laten de modellen de grootste mistkansen voor het noorden zien. De vraag is wat er van de mist overdag overblijft. Hierin zijn de modellen bepaald niet eenduidig. Bij het zwakke front heeft Harmonie nauwelijks bewolking (op cirrus na), terwijl Hirlam en EC ook Sc hebben.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

In het noorden van het land komt op meerdere plaatsen dichte mist voor,maar ook gebieden met al volop de zon daar en geen mist. De dichte mist lost op de meeste plaatsen aan het einde van de ochtend op, maar kan lokaal ook in de middag nog aanwezig zijn. Elders wordt het een zonnige dag. Vanochtend is er tevens nog kans op lokale gladheid. Na zonsondergang ontstaat er vanavond vooral in het noorden opnieuw mist. De maxima worden circa +4°C. In hardnekkige mist ligt de temperatuur rond het vriespunt. De oostenwind is overwegend matig.

In de nacht naar maandag is het op de meeste plaatsen onbewolkt, maar in het noorden komt er (dichte) mist voor. Het wordt een koude nacht, met minima die uiteenlopen van rond het vriespunt aan de Zeeuwse kust tot plaatselijk -8°C in het oosten. De oost- tot zuidoostenwind is zwak tot matig.

Maandag overdag is het op de meeste plaatsen zonnig. Eventuele mist in het noorden lost in de loop van de ochtend op. De maxima lopen uiteen van iets boven het vriespunt in het noordoosten tot +6°C lokaal in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Een rug van hoge druk boven onze omgeving verliest zijn invloed, waarna frontale systemen van tijd tot tijd in verzwakte vorm kunnen doorkomen.

Vooruitzichten

Aanvankelijk temperaturen onder normaal en droog, maar geleidelijk overgang naar een zacht en wisselvallig weertype

Vooruitzichten lange termijn

zondag 11 december tot en met zondag 18 december

Toenemende kans op temperaturen onder normaal en lagere neerslagkansen.

De overgang naar een wisselvallig en aanzienlijk zachter weertype zit in het overgrote deel van het ensemble. Dat is niet alleen meteen zichtbaar in de pluim, maar ook in de EC-clusterscenario’s. Op de langere termijn verschijnen echter toch weer clusters die een geblokkeerd stromingspatroon representeren. In de pluim voor de windrichting ontstaat dan een bifurcatie van noordoostenwinden en zuidwestenwinden. Ten opzichte van de 00Z-run is het aantal leden dat een continentale aanvoer berekent toegenomen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn