Saturday 9 December
Weerman Jannes Wiersema

In het noorden (mot)regen.

12 oktober 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een hoogtelaag boven Frankrijk trekt tijdens de periode langzaam iets noordwaarts. Rondom dit laag is een frontaal systeem ingedraaid, dat 06 UTC van het waddengebied in OZO-richting naar het oosten van Duitsland en daarvandaan naar oostelijk Alpengebied. Langs dit front trekken van tijd tot tijd stabiele golfjes. Zaterdag in de middag intensivering van de neerslag in het noorden als gevolg van een eerste kortgolvigeĀ  trogje. Zaterdagavond of zondagnacht slaat er boven het noorden van ons land een nieuwe golf in dit frontale systeem, veroorzaakt door een volgende kortgolvige trog in het 500 hPa patroon. Deze golf ontwikkelt zich tot een grondlaag dat op zondagnacht/-ochtend uitdiepend naar de zuidelijke Noordzee loopt, tot vlak voor de zuidwestkust. Dit kan op zondag voor veel wind boven de zuidelijke Noordzee en wellicht boven land zorgen, maar tegelijk is er nog veel onzekerheid over deze ontwikkeling.

In het noorden is nog steeds veel bewolking aanwezig met van tijd tot tijd regen of motregen. In het midden en zuiden van het land is het nevelig en komen er enkele mistbanken voor. Deze verdwijnen in de loop van de ochtend en dan laat de zon zich af en toe zien. Later in de middag en vanavond gaat het op veel plaatsen regenen. Alleen het uiterste zuiden houdt het mogelijk droog. De maximumtemperatuur ligt rond de 12 graden. tussen de 10 en 13 graden, met de hoogste waarden in het noorden. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar noordelijke richtingen.

De nacht naar zondag verloopt op veel plaatsen regenachtig. De minimumtemperatuur ligt rond de 7 graden. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, later steekt er een zuid- tot zuidoostelijke wind op. Langs de kust trekt de wind aan naar (vrij) krachtig.

Zondag overdag geeft eveneens een bewolkt weerbeeld te zien met perioden met regen. In het noordoosten is het waarschijnlijk droger met een enkele opklaring. De temperatuur komt in de middag uit op ongeveer 12 graden. De wind is een groot deel van het land zuidoost en matig. Aan de kust kan de wind in de ochtend aantrekken tot (vrij) krachtig en vlak aan zee tot hard. In het zuidwestelijk kustgebied wordt de wind zuidwestelijk. (Bron: KNMI)

Bij aanvang is er sprake van een blokkade met de as maandag 00 UTC min of meer N-Z net ten oosten van de nulmeridiaan. Het laag ligt dan boven de zuidelijke Noordzee. Dinsdag kantelt de as naar een NW-ZO oriƫntatie. Het hoogtelaag vult op door warmte-advectie vanuit het westen. Vanaf woensdag is de blokkade opgeheven en stelt zich een sterke zonale stroming in, waarin van tijd tot tijd storingen passeren. Pas in het volgende weekeinde gaat de stroming sterker golven met de vorming van een rug op de oostelijke Atlantische Oceaan. Aan de grond vormt zich dan een hoog boven west Europa.

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd regen of buien. De eerste dagen liggen de temperaturen met een graad of 12 onder normaal, later in de week loopt de temperatuur op.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 19 oktober tot en met zaterdag 26 oktober

Grote kans op een weertype met tamelijk grote neerslagkansen. De maxima liggen vooral in het eerste deel van de periode waarschijnlijk enkele graden boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn