Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

In het noorden zonnig. In de zuidelijke helft wat regen, later enkele buien.

10 mei 2016 door Jannes Wiersema

37Tussen een laag nabij Portugal en een hoog boven Scandinavie voert een oostelijke stroming continentale lucht aan. Een warmtefront ligt tegen de zuidgrens en beweegt langzaam noordwaarts. Achter het warmtefront wordt de lucht vochtiger en lopen de dauwpunten op naar 14 a 15 graden. Het warmtefront ligt woensdagochtend boven de Wadden, dan bevindt het landgedeelte van het aandachtsgebied zich in de warme sector. Het koufront blijft voorlopig ten zuiden van ons land.

Vandaag schijnt de zon in het noorden en noordoosten nog veelvuldig. Elders is het half tot zwaar bewolkt en valt af en toe lichte regen. In de middag ontstaan vooral in het zuiden en zuidwesten van het land enkele buien, mogelijk met onweer. In het noordoosten kan de temperatuur nog oplopen tot lokaal 25 graden, in het zuiden komt de maximumtemperatuur rond 22 graden uit. Er staat een zwakke tot matige oost- tot zuidoostelijke wind.

In de nacht naar woensdag is er veel bewolking en lokaal komt er nog een enkele bui voor. Van het zuiden uit klaart het op en is er kans op nevel of een mistbank. De minima komen uit tussen 13 graden in het zuiden en 16 graden in het noorden. De oostenwind is zwak tot matig.

Woensdagmiddag is het in het noorden eerst nog bewolkt. Elders ontstaan stapelwolken die vooral in het zuiden uitgroeien tot buien. In de zuidelijke provincies kunnen de buien gepaard gaan met onweer. De maxima komen landinwaarts uit rond 24 graden, maar vooral aan de zuidwestkust koelt het in de middag af bij wind van zee. De oostenwind is matig, in het Waddengebied vrij krachtig. In de middag draait de wind aan de zuidwestkust naar het noorden.

Aanvankelijk is er in de bovenlucht een laag aanwezig nabij het Iberisch Schiereiland. Deze zorgt voor een diffluente stroming met een zuidcomponent. Doordat het genoemde laag opvult, noordoostwaarts over Europa trekt en samensmelt met een uitdiepende hoogtetrog boven Scandinavie krijgt het aandachtsgebied vanaf zaterdag te maken met een invallende noordstroming met aanvoer van beduidend koelere maritiem polaire lucht. In loop van volgende week beweegt de hoogtetrog oostwaarts en wordt de stroming geleidelijk weer zuidwestelijk met aanvoer van zachtere lucht.

Vooruitzichten

Wisselend bewolkt met enkele buien. Vanaf zaterdag beduidend koeler.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 17 mei tot en met dinsdag 24 mei

Grote kans op een licht wisselvallig weertype met aan het begin van deze verwachtingsperiode stijgende temperaturen. In de loop van deze periode wordt de temperatuurverwachting uiterst onzeker.

Voor de eerste dagen in de warme lucht laat EC-EPS geen excessief hoge Cape waarden zien, grootste onstabiliteit lijkt weggelegd voor woensdag. De overgang naar het koelere weer lijkt behoorlijk gladjes te gaan verlopen door een invallende noordenwind zonder dat daar al teveel convectieve activiteit aan te pas komt. De scherpe overgang naar de polaire lucht zit duidelijk in de EPS met een val van de temperatuur van een graad of 10 gedurende een etmaal van vrijdag op zaterdag. Ook zien we duidelijk terug dat de temperatuur weer voorzichtig oploopt als gevolg van de geleidelijk zuidwestelijke aanvoer volgende week.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn