Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

In het noordoosten aanvankelijk lichte winterse neerslag en lokaal ijzel

14 december 2012 door Jannes Wiersema

In het plaatselijk flink besneeuwde noordoosten van het land heeft het gisteravond matig gevroren. In Ten Post werd -5,1, Roodeschool -5,4 en in Nieuw Beerta -6,6ยบ geregistreerd.Vandaag is er vrij veel bewolking . Een gebied met lichte winterse neerslag boven het noordoosten van het land verlaat spoedig het land. De neerslag valt als lichte (mot)sneeuw, natte sneeuw of als (onderkoelde) motregen. Met wegdektemperaturen die hier nog onder het vriespunt liggen levert dat plaatselijk gladheid op. De temperaturen liggen in het noorden aanvankelijk nog onder nul, elders zijn de temperaturen al boven het vriespunt uit gekomen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in Zeeland tot 3 graden in Groningen. In de middag gaat het van het zuidwesten uit regenen. De zuidoostenwind neemt toe tot matig of vrij krachtig, windkracht 4 tot 5, in de kustgebieden tot hard, windkracht 7. In de avond draait de wind naar zuid.

In de nacht van vrijdag naar zaterdag is het wisselend bewolkt en komen er enkele buien voor. Het wordt niet koud met minima die rond de 7 graden liggen. De zuidelijke wind is matig boven land en krachtig langs de kust.

Zaterdag overdag is het wisselend bewolkt met af en toe een regenbui. In de middag wordt het ongeveer 9 graden. De zuidelijke wind is boven land meest matig, in de kustgebieden krachtig.

Na het weekend is het vrij rustig maar ook veelal bewolkt weer. Af en toe valt er wat regen bij temperaturen rond 6 graden. In de nachten meestentijds iets boven nul. Er lijkt dan een wapenstilstand getekend tussen het Russische bolwerk van hogedruk en een depressie op de oceaan. Hoelang deze zal worden gerespecteerd is echter onzeker. Waarschijnlijk in ieder geval een aantal dagen, maar mogelijk breekt later in de week het gevecht opnieuw los tussen kou uit het oosten en zachte lucht vanaf de oceaan. Een doorslaande westcirculatie lijkt niet zeker.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn