Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

In het oosten eerst nog af en toe regen, vanmiddag geregeld zon.

17 augustus 2013 door Jannes Wiersema

28Een ‘koufrontconstructie’ (actiefste deel van het front bevond zich op hoogte) heeft gisteravond en de afgelopen hoofdzakelijk in het midden en oosten/noordoosten regen veroorzaakt. Plaatselijk viel 3 tot 5, in Dordrecht 6 mm.
Inmiddels is het in de meeste regio’s droog maar nog wel bewolkt. Toch zijn er vanochtend ook al enkele opklaringen.
Vanmiddag lost het front verder op en gaat op veel plaatsen de zon geregeld schijnen. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 21 graden aan zee en 26-27 graden in het zuidoosten. De zuidwestenwind neemt toe tot matig, aan zee en op het IJsselmeer staat vanmiddag een vrij krachtige wind.(bron:Jan Visser)

Vanochtend is het bewolkt en in het oosten valt er eerst soms wat lichte regen of motregen, verder blijft het op de meeste plaatsen droog. In de middag breekt de bewolking en schijnt de zon geregeld. Vanavond neemt de bewolking toe, maar blijft het op de meeste plaatsen nog wel droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 21 graden aan zee tot lokaal nog 26 graden in Limburg. De zuidwestelijke wind neemt toe en wordt matig, aan de kust en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig. In de avond neemt de wind aan de kust verder toe tot krachtig.

In de nacht van zaterdag op zondag is er veel bewolking en in de loop van de nacht gaat het van het westen uit regenen. Het koelt af naar een graaf of 16. De zuidwestelijke wind is matig, in de kustprovincies en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk even hard, 7 Bft.

Zondag overdag is het eerst bewolkt met af en toe regen, maar ’s middags wordt het van het westen uit op de meeste plaatsen droog en komt er wat ruimte voor de zon. In het oosten van het land kan dan nog steeds een enkele bui voorkomen. Het wordt in de middag een graad of 21. De zuidwestelijke wind is matig en aan de kust neemt de wind af naar matig tot vrij krachtig.

Maandag beweegt er nog een golvend frontaal systeem over het zuidoosten van het land, in de bovenlucht passeert er dan een kortgolvige hoogtetrog. Vervolgens zien we een hoogterug opbouwen over West-Europa. Aan de grond zien we het Azorenhoog zich in de loop van de week via onze omgeving noordwaarts verplaatsen. Het centrum van het hoog komt het volgende weekeinde ten noorden of ten noordoosten van ons land te liggen. In de tweede helft van de week wordt de aangevoerde lucht door een naar oost draaiende stroming beduidend warmer. Vanaf het weekeinde van 24/25 augustus, maar zeker daarna, wordt de situatie zeer onzeker waarbij alle stromingsrichtingen mogelijk zijn.

Vooruitzichten

Maandag nog vrij veel bewolking met af en toe regen. Vanaf dinsdag zonnig en droog met middagtemperaturen die geleidelijk oplopen naar zomerse waarden.

zaterdag 24 augustus tot en met zaterdag 31 augustus

In het weekeinde van 24/25 augustus waarschijnlijk nog zomerse temperaturen met geregeld zon. Daarna is de verwachting erg onzeker. Zowel aanhoudend droog weer met bovengemiddelde temperaturen als wisselvalliger weer met beduidend lagere temperaturen behoren tot de mogelijkheden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn