Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden af en toe regen, overdag ook elders.

02 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een hoog boven de Duitse Bocht trekt oostwaarts. Een zwak koufront, van het Skagerrak naar East Anglia trekt langzaam zuidwaarts.Ten N van dit front vormt zich boven de Vissersbank een nieuw hoog, dit heeft verbinding met een hoog boven de Golf van Biscaye. In een diffluente zuidelijke stroming aan de oostflank van een hoogtelaag boven het zuiden trekt een oude occlusie, 03 UTC boven het zuiden, langzaam noordwaarts over ons land. Vrijdag komt een zuidwest-noordoost georiënteerd zadelgebied/rugas bovn het westen van het land te liggen.

De bewolking neemt verder toe en in het zuiden valt af en toe wat regen. De temperatuur ligt tussen 5 graden in het noorden en 11 in het zuidoosten. De wind komt uit het noordoosten en is matig, kracht 3 tot 4. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, 5.

Overdag is er veel bewolking en van tijd tot tijd valt er wat regen, de hoeveelheden zijn klein. In het uiterste zuidoosten is in de middag een bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noorden van het land tot 19 graden in het zuidoosten. De wind is noordoostelijk, matig, kracht 3 tot 4 en in het waddengebied vrij krachtig, 5.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en kan er nog af en toe lichte regen vallen. De minimumtemperatuur ligt tussen 7 graden in het noorden en 11 in het zuidoosten. De wind is noordoost, zwak tot matig, rond kracht 3.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en er is nog kans op een enkele bui. De middagtemperatuur ligt tussen 15 graden langs de kust en 20 graden in het oosten. De wind is in het westen noordelijk, in het oosten oostelijk, meest zwak, kracht 2 of 3, in het noordelijk kustgebied matig 4. (Bron: KNMI)

We bevinden ons de gehele periode in een westelijke of zuidwestelijke achtergrondstroming. Op 4 mei snoert een hoogtelaag af boven ons land, dit trekt vervolgens noordwaarts, de ontwikkeling van storingen in de warme lucht aan de noordoostflank van dit laag blijft ten oosten van ons land. Daarna trekt een hogedrukcel van uit het Azorenhoog noordoostwaarts, in de tweede helft van de volgende week vormt zich een hoog bij de Britse Eilanden. Op 10 mei vindt aan de oostflank van dit hoog opnieuw een kleinschalige cyclonale afsnoering (hoogtelaag) in de buurt van ons land plaats, deze trekt noordoostwaarts. Aan de grond komen we onder invloed van een complex patroon van vlakke hogedrukgebieden met weinig luchtdrukgradiënt. Op de langere termijn blijft het stromingspatroon met een vrij noordelijk  gelegen hoog overheersen.

Vooruitzichten

Overgang naar rustig voorjaarsweer met zonnige perioden.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn