Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden bewolkt met regen, overdag noordwaarts uitbreidend.

01 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied boven Polen trekt verder oostwaarts. Het bijbehorende (polaire) front ligt boven het zuiden van Nederland en blijft daar enige tijd slepen. Komende uren beweegt een trekrug over het noordelijk deel van het aandachtsgebied naar het oosten. In de loop van de nacht nadert vanuit het westen de volgende golf en wordt het front als warmtefront weer noordoostwaarts opgetild.Dit front verlaat vanavond het noordoosten en vanaf dat moment bevinden we ons, zeker tot woensdagochtend in de warme sector aan de noordflank van een hogedrukgebied.

Het is zwaar bewolkt en in het zuiden van het land regent het, terwijl in het noorden enkele opklaringen voorkomen. De wind is west tot noordwest en zwak tot matig, vrij krachtig in het Waddengebied.

Overdag is het bewolkt en gaat het van het zuidwesten uit in het gehele land regenen. In de loop van de middag wordt het van het zuidwesten uit weer droger. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10 graden in het noordoosten tot 13 in Zeeland. In de loop van de dag draait de wind naar zuidwest en neemt toe naar matig boven land en tot krachtig of hard langs de kust.

Neerslag:

Op het koufront nog wat buiige regen. Als het front weer noordwaarts gaat bewegen geleidelijk in het gehele land weer perioden met regen. Als we dieper in de warme sector komen, kan er hier en daar nog wat lichte (coalisentie) neerslag vallen, veel stelt dit niet voor.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar woensdag is er veel bewolking en kan het af en toe motregenen. De minimumtemperatuur komt uit op zo’n 9 graden. De wind is zuidwest, matig boven land, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Ook woensdag overdag is er vrij veel bewolking en kan er nog af en toe wat motregen vallen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 11 graden. De zuidwesten wind is matig, aan zee (vrij) krachtig.

Met een vrij stevige, meanderende zonale stroming wordt zachte lucht aangevoerd. Het polaire front blijft nog geruime tijd in onze omgeving liggen. Golven in het polaire front trekken over ons land naar het oosten en het aandachtsgebied bevindt zich dan ook afwisselend in een warme sector en polaire lucht. In de tweede helft van de periode zien we de amplitudes in de stroming wat verder uitslaan. Hierdoor wordt het verblijf in de een of de andere luchtsoort iets langer, de stroming neemt iets in kracht af. In de algemene drukverdeling verandert vrijwel niets, hoge druk zuid van Nederland, lage druk ten noorden, met een regelmatige afwisseling van troggen en ruggen.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig met temperaturen boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 08 december tot en met dinsdag 15 december Aanhoudend licht wisselvallig met aanvankelijk temperaturen boven, later rond normaal. Aan het eind van de periode neemt de kans op neerslag iets af.

De bovenbeschreven situatie wordt door vrijwel alle EPS leden onderschreven. Zelfs tegen het einde van deze periode is de bandbreedte van de afzonderlijke leden gering en daarmee is de betrouwbaarheid vrij groot. Wel zien we volgende week dat er een onderling faseverschil optreed waardoor de positie van trog- en rug assen onzekerder wordt.

Temp. op 2m in °C - Midden Nederland

Neerslag in mm. - Midden Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn