Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden een bui, vanavond zware windstoten en regen

28 januari 2013 door Jannes Wiersema

Zondag is het onder regie van een Atlantisch megalaag (kerndruk zondagochtend 935 hPa) gaan dooien. Dat proces ging gepaard met regen en wind en de komende dagen zal dat niet anders zijn. Vooral dinsdag wordt in een groot deel van het land regen van betekenis verwacht. Plaatselijk kan er wel zo’n 15 mm vallen. Vanaf dinsdagavond tot woensdagmiddag is het tijdelijk ook zeer zacht met temperaturen tot rond 11 graden.

Een complex lagedrukgebied strekt zich uit van het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan tot over Scandinavië. Hierin ontwikkelen zich diverse depressiekernen die oostwaarts trekken. Boven onze regio ligt een strakke westelijke tot zuidwestelijke stroming waarin geregeld storingen passeren. Een eerste storing passeert deze avond. Morgenmiddag passeert een warmfront waarna heel zachte lucht binnenstroomt. Het bijhorende koufront passeert woensdagvoormiddag. Nadien komen we in een aanvoer van maritiem, polaire lucht en wordt het opnieuw enkele graden frisser. Donderdagmiddag staat er opnieuw een storing op het programma. Vrijdag nadert een depressie met een zeer sterk windveld.

Vanmiddag is het droog en is de zon regelmatig te zien. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6 graden. De wind blijft zuidwestelijk, matig en aan de kust vrij krachtig.

Vanavond neemt de bewolking toe en gaat het van het westen uit regenen, daarbij neemt de wind flink in kracht toe. Boven land wordt deze vrij krachtig tot krachtig, in de kustgebieden hard, aan zee stormachtig. In het westen, midden en noorden van het land zijn dan zware windstoten mogelijk van 80 km/uur, in het noordwestelijk kustgebied tot 90 km/uur. In de nacht naar dinsdag is het regenachtig en de wind neemt geleidelijk weer in kracht af.  De temperatuur loopt geleidelijk op naar 7 graden in het noorden en 10 graden in het zuidwesten.

Dinsdag overdag is er veel bewolking en in het midden en zuiden van het land valt er geruime tijd regen. Het uiterste noorden van het land houdt het een groot deel van de dag waarschijnlijk droog en daar kan zelfs de zon nog even doorbreken. Later in de middag en avond gaat het ook in het noorden weer regenen. Het is vrij zacht met temperaturen van 7 graden in het noorden tot 10 graden in het zuiden van het land. In de avond loopt de temperatuur zelfs nog verder op richting de 12 graden in het zuiden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en neemt in de avond weer in kracht toe met in het westen mogelijk weer zware windstoten tot 80 km/uur.

Vanaf het weekeinde wordt het minder zacht. Een toenemend aantal oplossingen zinspeelt op een meer noordelijke stroming met als gevolg een grotere kans op winterse buien en in de nacht lichte vorst. Na het weekeinde golft de temperatuurpluim op en neer. Dat impliceert een meanderend stromingspatroon waarbij Nederland met afwisselend koude of (relatief) zachte luchtmassa’s wordt geconfronteerd.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn