Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden eerst lokaal mist. Wolkenvelden, maar ook perioden met zon

26 september 2013 door Jannes Wiersema
zon en regen

zon en regen

Ons land bevindt zich in een zadelgebied, met een laag bij de Azoren, een laag boven Rusland, een hoog nabij de Faeröer en een hoog boven Zuid-Frankrijk. Een zwak koufront ligt W-O georiënteerd ligt op dit moment van Roterdam richting Twente. In dit front is de afgelopen dag onder invloed van een hoogtetrog een laag ontstaan, wat nu boven het noorden van Duitsland ligt en oostwaarts wegtrekt. Achter het koufront is de lucht al iets droger (Td rond 10). Daarachter ligt nog een lijn (zeer zwakke en ondiepe occlusie) waarachter de wind naar het noordoosten gaat en drogere lucht met dauwpunten met waarden rond de 8 gr. gaan. Deze lijn ligt nu ten noorden van de Wadden en zal om 12 UTC over het midden van ons land liggen. Noord van deze lijn bevindt zich helder polaire lucht. De occlusie komt morgen in de middag boven het zuiden tot stilstand, maar is tegelijkertijd aan oplossing onderhevig. Ons land komt dan weer onder invloed van een rug van hoge druk boven de Noorse Zee en de Noordzee. De rugas komt net ten noorden van ons land te liggen, waardoor we met een oostelijke stroming te maken krijgen.

Vandaag zijn er wolkenvelden, maar de zon is ook van tijd tot tijd te zien. De eerste uren kan er in het zuiden nog lokaal mist voor komen, die verkeersbelemmerend kan zijn. Ook kan er de eerste uren hier en daar nog wat lichte regen vallen.

De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het noordoosten tot plaatselijk 18 graden in het zuiden van het land. De wind is west tot noordwest, zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig. Deze draait naar het noordoosten en kan in de ochtend in het noordelijk kustgebied tijdelijk krachtig worden.

In de nacht van donderdag op vrijdag drijven wolkenvelden over en blijft het droog. Er staat een zwakke wind uit oost tot noordoost, waarmee drogere lucht wordt aangevoerd, waardoor de mistkansen in de nacht klein zijn. De middagtemperatuur ligt, met 10 graden in het zuiden en 5 graden in het noorden, iets lager dan de afgelopen dagen.

Vrijdag overdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Het blijft droog. De middagtemperatuur ligt rond de 16 graden en er staat een zwakke tot matige oostelijke wind.

(Bron: KNMI)

Ons land bevindt zich aan de noordflank van een hoogterug boven Frankrijk en de Britse Eilanden. Deze rug blijft tot aan het weekeinde stationair liggen en beweegt in het weekeinde naar ons land. Tot het einde van de volgende week blijft deze rug dan boven onze omgeving liggen. In het grondpatroon ligt er gedurende de hele periode een rug in onze omgeving vanuit een hoog dat zich gedurende de periode van IJsland naar Scandinavië verplaatst. Storingen weten ons daardoor tot eind volgende week niet echt te bereiken, hoewel frontale systemen vanuit het zuiden wel bij ons in de buurt komen. Pas richting het eind van de week schuift de hoogterug door naar het oosten en in het volgende weekeinde ligt er dan een hoogtetrog boven ons land, met de bijbehorende wisselvalligheid.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 03 oktober tot en met donderdag 10 oktober

De kans op wisselvallig weer neemt in de loop van de periode verder toe tot 60% aan het eind van de periode. Grote onzekerheid in de temperatuurverwachting.

 

Vooruitzichten

Tot en met het weekeinde meest droog, begin volgende week nemen de neerslagkansen wat toe. Middagtemperatuur ongeveer 18 graden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn