Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden eerst (mot-)regen, overdag zonnig.

21 november 2013 door Jannes Wiersema

30Een laag voor de kust van Zeeland beweegt zuidwaarts en trekt naar het noorden van Frankrijk. De bijbehorende occlusie, die om het laag heen gedraaid is, ligt momenteel over het Zeeland en beweegt snel zuidwaarts weg en gaat op in een laag boven de Alpen. In ons aandachtsgebied hebben we te maken met een oostelijke stroming waarmee langzaam aan drogere lucht wordt aangevoerd. Een oude barocliene zone weet dan in de avond nog wel schampend langs het zuidoosten te trekken en in de nacht bereikt een volgend deel het noorden. Het noorden van het land krijgt tegelijkertijd te maken met wat buitjes die vanaf zee het land op trekken. Op vrijdag bevinden we ons in een noordoostelijke stroming, tussen een hoog boven de Britse Eilanden en een laag boven het Alpengebied in.

Het is bewolkt en in de zuidelijke helft van het land valt hier en daar nog (mot-)regen. In Zeeuws Vlaanderen komt aanvankelijk ook mist voor. Geleidelijk wordt het overal droog. De opklaringen, die zich al boven het oosten en noordoosten bevinden, breiden zich over het land uit, zodat de zon op steeds meer plaatsen te zien zal zijn. In het zuidoosten is er meer bewolking en in de avond kan daar wat lichte regen of natte sneeuw vallen. De temperatuur, die nu dicht bij het vriespunt ligt, zal in de middag oplopen tot ongeveer 5 graden. De wind draait van oost naar noordoost en is meest matig, aan zee vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met in het noordelijk kustgebied kans op een bui. De minimumtemperatuur ligt onder de bewolking 1 of 2 graden boven het vriespunt. In opklaringen kan het licht vriezen en kan er een enkele mistbank ontstaan. Zeer lokaal is ook gladheid mogelijk. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, langs de kust soms vrij krachtig.

Vrijdag overdag is het tamelijk bewolkt. Het (noordelijk) kustgebied blijft kans houden op een enkele bui, elders blijft het meest droog. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 5. De wind waait uit een noord- tot noordoostelijke richting en is matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust. (Bron: KNMI)

Een afgesnoerd 500 hPa laag ligt tot na het weekeinde boven het Middellandse Zee gebied en komt in de tweede helft van de komende week boven Oost Europa te liggen. Boven Ierland en Schotland bevindt zich in deze periode een persistente hoogterug, die zich uitbreidt richting Scandinaviƫ. Dit zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht, waarin in de operationele run op woensdag een storing mee trekt. Eind volgende week trekt verdwijnt deze uitloper van hoge druk en zakt een hoogtetrog vanaf IJsland uit in onze richting. Aan de grond zorgt dit voor een persistent hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden, dat bij ons voor rustig weer zorgt. Op woensdag trekt er dan een storing voorbij. Richting eind volgende week trekt een laag van IJsland naar Scandinaviƫ. Dit stromingspatroon zorgt voor een koud, maar vrij droog weertype. De kansen op nachtvorst zullen afhangen van de hoeveelheid bewolking die er is. Vanaf volgend weekeinde wordt de onzekerheid in de verwachting erg groot.

Vooruitzichten

Rustig, droog koud najaarsweer, met in het weekeinde temperaturen rond 7 graden, begin volgende week rond 5 graden. In de nachten rond of iets boven nul.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 28 november tot en met donderdag 05 december

De verwachting is onzeker, met zo’n 50% kans op een droog en vrij koud weertype en zo’n 50% kans op een wisselvalliger en minder koud weertype.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1385011609182

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn